KulturaVesti

Zavičajna književnost sve traženija

Knjižni fond Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru iz godine u godinu sve je bogatiji. Među novim naslovima afirmisanih književnika sa ovih prostora, mogu se naći i dela mladih pisaca. Ono što posebno raduje je činjenica da se među čitaocima sve više mladih interesuje za zavičajnu književnost.

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru dragocena je riznica književnih dela sa zavičajnom tematikom. Prema rečima bibliotekara i pisca Enesa Nikšića, u vreme hiperprodukcije naslova, zavičajna književnost u značajnoj meri privlači pažnju čitalaca.

”Mi smo u zadnjih nekoliko godina imali vrlo plodnu izdavačku delatnost, kako u biblioteci tako i na nivou celog grada. U prilog tome zavičajna književnost privlači sve veću pažnju govore mnogi parametri. Sve je veći broj posetilaca na promocijama književnih dela, a povećana je i potražnja za naslovima sa zavičajnom tematikom. Osim proze, raste interesovanje i za zavičajnu poeziju”, kaže bibliotekar Enes Nikšić.

Doprinos podsticaju mladih pisaca daju literarni konkursi u organizaciji biblioteke. Ove godine, kako je najavljeno, biće obnovljen i konkurs za podršku u štampanju prvog izdanja mladih autora.

S.Lj.

 

Podeli