Društvo

Sanacija puta u Odojevićima sa rotacionim bagerom donijela uštedu preko milion dinara

U selima Ackoviće, Opava i Berberište, koja pripadaju Mesnoj zajednici Odojeviće, izvode se radovi na sanaciji lokalnog puta. Mehanizacija novopazarskog Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta radove sprovodi koristeći materijal s lokalnog pozajmišta, što predstavlja značajnu uštedu.

„Prvi put koristimo naš rotacioni bager u ovakvim projektima, čime smo uspjeli smanjiti troškove na minimum. Radimo na glavnom putu koji povezuje tri sela – Ackoviće, Opavu i Berberište, u dužini od oko pet kilometara. Trenutno smo u četvrtom danu radova i nadamo se da ćemo završiti u naredna četiri do pet dana,” izjavio je Dženan Nurović, stručni saradnik Službe za investicije i održavanje lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica u novopazarskom Javnom preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta.

Istakao je da je predračunom bilo planirano da se koristi hiljadu kubnih metara materijala, što bi uz standardne troškove iznosilo oko 1.700.000 dinara. Primenom obližnjih resursa iskopavanja ovim rotacionim namenskim bagerom, troškovi su svedeni na oko 700.000 dinara, što znači da će ušteda na ovom putnom pravcu biti oko milion dinara.

„Rotacioni  gusjeničar idealan je za direktna iskopavanja na licu mjesta, posebno u blizini puteva koje posipamo. Njegova preciznost i snaga omogućavaju efikasan rad u uslovima gdje je potrebna brza priprema terena. Dodat je našoj floti početkom augusta. Već je radio na održavanju brana i rušenju objekata na gradskom stadionu,“ rekao je Nurović.

Završetkom  radova, mještani Odojevića dobit će bolji put, koji će poboljšati njihove svakodnevne uslove, posebno u nadolazećim jesenjim i zimskim danima.

Galib G!cić

Podeli