DruštvoVesti

Temeraturne oscilacije uzrok povećanog broja pacijenata u Domu zdravlja

Visoke temperature pa onda naglo zahlađenje uzrok su povećanog broja pacijenata koji se javljaju u Dom zdravlja. Lekari opšte prakse ističu da je najviše onih pacijenata koji se javljaju zbog povišene temperature, bola u mišićima i povraćanja.

Veoma visoke temperature prethodnih nedelja uzrok su povećanog broja pacijenata. Najviše je onih sa hroničnim tegobama, ali i mlađa populacija se sve više javlja zbog pogošanja zdravstvenog stanja.

“U prvoj grupi bi bili hronični pacijenti, gdje imamo pacijente sa hroničnom hipertenzijom, hroničnim respiratornim bolestima koji nam se javljaju zbog toga što su ili duže boravili na otvorenom ili nisu redovno uzimali terapiju. A u drugoj grupi je mlađa populacija, mlađi ljudi, naročito nakon boravka na bazenu. Nakon celodnevnog sunčanja, boravka na visokim temperaturama, mlađi pacijenti nam se javljaju sa simptomima kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, malaksalost. Skrenula bih pažnju, naročito mlađima, na opekotine koje dobijaju nakon tog duže boravka na suncu. U periodu, od 12 sati 17 ili 18 sati, treba izbjegavati sunčanje i obavezno je mazanje SPF-a zbog toga što je u ovom dobu godine uvek indeks jako visok, a naročito u tom periodu dana je najvisočiji”, objasnila je za RTV Novi Pazar doktorka Sajma Ferizović.

Nagla promena vremena i pad temperature za 10 do 15 stepeni također loše uteče na sve, a najviše na hronične bolesnike.

“Hroničari će biti osetljiviji na to u odnosu na mlade ljude i obavezno je redovno uzimanje terapije, ne izlagati se suncu i hidrirati se. Broj pacijenata je povećan. Iako u ovim letnim mesecima, zbog odmora  dosta populacije je odsutno, ipak ove godine je povećan broj pacijenata. Verovatno zbog velike oscilacije u temperaturi”, dodala je dr Ferizović.

Saveti lekara za sve pacijente su da se ukoliko osete bilo kakve tegobe, odmah jave svom izabranom lekaru.

“Ukoliko prepoznaju bilo kakav simptom sunčanice recimo, što bi bilo vrtoglavica, gubitak svesti, mučnina, povraćanje, malaksalost, jednostavno oni to kažu, da ih citiram, nemaju snage da ustanu, obavezno da nam se jave, jer sve što bi oni mogli sami uraditi kući nije dovoljno. Dakle, obavezno lekaru se javiti pri prvim simptomima. Mogu se rehidrirati, to je u redu, ali obavezno javljanje lekara”, saveti su doktorke opšte medicine Sajme Ferizović.

Ukoliko ste od onih koji vole da toplo vreme provode na bazenima i na otvorenom, obavezno ponesite neki šešir, kreme sa zaštitnim faktorima i dosta vode. Poslušajte savete lekara i u najtoplijem delu dana ne izlagati se suncu.

A.A.

 

Podeli