DruštvoVesti

Nastavljena saradnja Mostara i Novog Pazara na polju obrazovanja

Direktori osnovnih škola iz Mostara i Hercegovačko- neretvanskog kantona Bosne i Hercegovine , posetili su danas  Novi Pazar. Sastali su se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcemi njegovim saradnicima, obišli  Narodnu biblioteku “Dositej Obradović”, nakon čega su u Kulturnom centru održali sastanak sa direktorima novopazarskih osnovnih škola.

Gradonačelnik Nihat Biševac je izrazio zadovoljstvo što se nastavlja  put saradnje na polju obrazovanja koji je već započet. Na sastanku su izložene ideje koje će se u budućnosti i realizovati, kako bi se ovo prijateljstvo, pre svega, još više razvijalo, beležilo rezultate i napredovalo.

Gosti iz Mostara su poneli i lepe utiske tokom posete biblioteci “Dositej Obradović”. Direktor ove ustanove, Elijas Rebronja, dočekao je goste, proveo kroz biblioteku i svima uručio prikladne poklone.

“Ovo je nastavak vida saradnje na polju kulture. To je nešto što je plod naše pokrenute ideje o saradnji i potpisanog protokola sa Mostarom, ali evo danas su nam u posetu došli direktori škola iz Mostara. Njih 24 predstavnika su došla danas i to nam pokazuje da postoji zaista velika zainteresovanost za saradnju na polju kulture i obrazovanja sa Novim Pazarom”, kazao je Elijas Rebronja.

“Naša želja je da nastavimo saradnju sa Novim Pazarom, kako na polju kulture tako i na polju obrazovanja. Mi smo danas ovde sa direktorima osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kanotona i direktorima srednjih škola Grada Mostara da uspostavimo saradnju između ovih i škola iz Novog Pazara. Naš krajnji cilj  je poseta učenika  iz Hercegovačko-neretvanskog kantona  učenicima i njihovim porodicama u Novom Pazaru i obratno”, kazao je šef službe za obrazovanje Grada Mostara i professor na univerzitetu “Džemal Bijedić”, Mustafa Džafić.

“Ono što znam jeste podatak da će u okviru ove saradnje učenicima iz Novog Pazara biti omogućeno da studiraju na univerzitetu “Džemal Bijedić” po istim uslovima po kojima studiraju i tamošnji studenti”, dodao je Džafić.

On je dodao da je ovaj vid saradnje pre šest godina uspostavljen sa Istanbulom. “Ispostavilo se da smo napravili pravi potez i da su deca kasnije nastavila da kontaktiraju, druže se, obilaze, što je i bio cilj pre svega”, dodao je Džafić.

Nakon obilaska gradske biblioteke, u Kulturnom centru je održan sastanak gostiju sa direktorima novopazarskih osnovnih škola na kome su predloženi vidovi buduće saradnje.

 

“Mi ćemo sigurno da nastavimo ovu saradnju koju je započeo naš kantonalni minister obrazovanja Adnan Velagić. Nadamo se da će ova saradnja uroditi plodom kako među nastavnicima tako i među učenicima iz Mostara i Novog Pazara, a sve to u okviru dozvoljenog u nastavnim planovima i programima”, rekao je za Radio televiziju Novi Pazar predsednik aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona Edin Idrizović.

Direktor novopazarske Osnovne škole “Bratstvo”, Dejan Kulundžić jedan je od direktora koji je prisustvovao ovom sastanku. Istakao je da  svako novo iskustvo donosi neke nove promene. “Mi duži niz godina sarađujemo sa školama iz Turske, Istanbula, Izmira, a sada i sa današnim gostima. Cilj nam je da se deca upoznaju i obilaze, da mi nastavnici usvojimo sve što je dobro u radu obrazovanja u Mostaru, a i oni od nas, te tako unapređujemo razvoj prosvete i obrazovanja”, rekao je Kulundžić.

“Ovaj događaj je jako bitan za Grad Novi Pazar. Pre svega izražavam veliku zahvalnost kantonalnom ministru obrazovanja Adnanu Velagiću koji je prvi otvorio puteve saradnje sa Bosnom i Novim Pazarom pre mesec dana. Znamo da su najbolji putevi saradnje upravo putevi obrazovanja i kulture pa ćemo te mostove saradnje sigurno nastaviti da negujemo i u budućnosti”, rekla je članica Gradskog veća Denisa Curić.

 

Biljana Veljović

Podeli