DruštvoVesti

Organizacija slepih i salbovidih nastavlja sa aktivnostima

Organizacija slepih i slabovidih Novi Pazar kontinuirano sprovodi razne aktivnosti koje su od velike koristi za sve članove . “Pre svega sprovodimo rani tiflološki tretman sa slepom i slabovidom decom koji se odnosi na razvoj vizuelne percepcije, taktilnonestetički trening, razvoj auditivne percepcije kao i mikro i makro orjentaciju, odnosno orjentaciju na radnom prostoru i orjentaciju na otvorenom uz pomoć belog štapa kod koga je to potrebno”, kazala je sekretarka Organizacije slepih i slabovidih Mirsada Dibranin ajdinović.

“Deca su vrlo zainteresovana za rad, a svaka aktivnost i radionica ima svoju temu koje se odnose na prethodno naglašene sposobnosti”, dodala je Dibranin Ajdionović.

Istakla je da i roditelji prisustvuju radionicama na kojima dobijaju savete kako da se ophode prema svojoj deci i da forsiraju njihove preostale sposobnosti.

“Pored ovih grupnih, imamo i individualne tretmane sa mlađom i starijom decom I sa njima radimo prema njihovim sposobnostima. Danas smo radili i obuku na računaru sa govornim softverom koju je sproveo naš stalni član i predsednik Organizacije slepih I slabovidih Radoš Mrlješ”, rekla je  sekretarka Organizacije slepih i slabovidih Mirsada Dibranin Ajdinović.

Ova organizacija  je uvek radila na stvaranju boljih uslova za sprovođenje aktivnosti i radionica kroz koje se slepim i slabovidim licima pomaže da lakše prihvate i žive sa hendikepom koji imaju. Roditelji daju potpunu podršku za realizaciju istih, a i sami prolaze kroz radionice koje i njima pomažu. Glavni cilj je da se osobe sa ovim vidom invaliditeta ne osećaju odbačenim, manje vrednim, već da su ravnopravni građani koji će živeti sa nama, a ne pored nas.

 

Podeli