DruštvoVesti

Gimnazijalci obeležili “Maj mesec matematike”

Tradicionalno, svakog maja, novopazarska Gimnazija učestvuje u obeležavanju meseca matematike. Na zanimljiv, moderan i naučno popularan način, učenici Gimnazije sa ovim predmetom upoznaju đake osnovnih škola ali i sve zainteresovane građane sa matematikom i njenom primenom.

Na brojnim štandovima u holu škole osnovci ali i svi ostali imali su priliku da na zanimljiv način saznaju šta to sve matematika može. Učesnici za svojim štandovima imaju za cilj da pokažu da matematika ne da nije bauk, već da može itekako biti zanimljiva, samo ako je malo pogledamo iz drugačije perspektive.

“Gimnazija nema samo najbolje učenike, već i najbolje matematičare. Mi se svakodnevno trudimo da kod svojih učenika probudimo svest o tome koliko je matematika lepa, bitna, korisna i sve prisutna. Danas smo ovde da damo odgovore onim đacima koji se pitaju: Šta će meni matematika? Pripremili smo preko 20 projekata gde je matematika sve prisutna. Kroz igre i izuzetno zabavan način želimo da kažemo da matematika nije bauk već sasvim suprotno,  da je to jedna od najlepših i najzabavnijih nauka”, kazala je profesorica matematike Hajrija Hadžić Bogućanin.

Gimnazija je poznata po tome da kroz različite aktivnosti i manifestacije ističe značaj nauke i obrazovanja.

“Cilj manifestacije jeste da popularizujemo matematiku, nauku i obrazovanje i da istaknemo njihov značaj. Danas, ovde, naši posetioci mogu da se, kroz razne matematičke igre i aktivnosti, približe ovoj nauci. Da uvide da je to zaista jedna kraljica nauke i da je matematika u stvari svuda oko nas. Pored naših saradnika iz drugih srednjih škola manifestaciji su prisustvovali i predstavnici gradske uprave, koji nas uvek podržavaju”, istakla je direktorka Gimnazije Dženana Raždaginjac.

Ovogodišnja manifestacija uključila je brione đake i nastavnike u različitim oblastima.  Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa svim sverama u kojima je matematika “umešala prste”. Najviše interesovanja bilo je za šah, pravljenje origami kao i sastavljanje rubikove kocke.

A.A.

 

Podeli