Društvo

Novi Pazar obilježava 563. rođendan uz niz svečanih događaja

Grad Novi Pazar ove godine obilježava 563. rođendan s bogatim programom aktivnosti koje traju cijelu sedmicu. Proslava uključuje kulturne, umjetničke i sportske manifestacije koje oslikavaju duh i tradiciju grada, izjavila je u ime Grada Novog Pazara, Alma Šarenkapić.

“Dan Grada obilježava se tokom cijele sedmice raznim kulturno-umjetničkim događanjima i sportskim manifestacijama, upravo slavljem i prezentiranjem onog po čemu smo kao grad prepoznatljivi, po mladima, po sportu, umjetnicima i njegovanju tradicije. U okviru proslave, sutra će se održati ekološka akcija ‘Čist grad, sretan grad’, koju organizuje Kancelarija za mlade. Za najmlađe će u vrtiću ‘Radost’ biti izvedena predstava ‘Tebi voljeni grade moje’, dok će u Narodnoj biblioteci biti promovisana knjiga Sime Budmanije, ‘Rječnik govora iz Novog Pazara iz 1734. godine’ rekla je Šarenkapić.

Proslava Dana grada također će uključivati dodjelu priznanja i nagrada, koje će biti uručene u subotu na Svečanoj akademiji. Kroz promocije knjiga, izložbe fotografija i slika, cilj je da proslava rođendana Novog Pazara bude radna, reprezentativna i svečana.

“U petak će se u Dvorani Pendik održati takmičenje ‘Liga malih šampiona’, gdje će školarci učestvovati u atletskoj disciplini na 20.000 centimetara. Završna aktivnost, otvaranje 19. godišnje izložbe Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika, održat će se u galeriji Multimedijalnog centra u 19 sati”, istakla je Šarenkapić.

Podeli