DruštvoVesti

Kisić: Novi Pazar je svetla tačka kada su u pitanju demografski indikatori

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić razgovarala je danas sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem o demografskim tendencijama u tom gradu i istakla da je prema rezultatima Popisa 2022. godine Novi Pazar među gradovima koji beleže najveći porast broja stanovnika.

Ministarka je tokom posete Novom Pazaru rekla da je taj grad svetla tačka kada su u pitanju demografski indikatori i čini izuzetak u Srbiji kada je u pitanju prirodni priraštaj i stopa fertiliteta koja iznosi 2,1 odsto, saopšteno je danas iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

“Stopa fertiliteta je upravo onakva kakvu želimo da imamo u čitavoj Srbiji. Cilj svih naših aktivnosti je da nas ima što više i zato su ovakvi primeri, kao što je Novi Pazar, od ogromnog značaja”, rekla je Kisić.

Biševac se zahvalio ministarki na poseti, i naveo da su podrška i pomoć Vlade Srbije i Ministarstva od velikog značaja za Novi Pazar.

„Želja nam je da pružimo što bolje uslove mladima za formiranje porodice, ali i da podržimo žene da razvijaju sopstveni biznis“, rekao je Biševac.

Kisić je u selu Deževa posetila porodicu Rajka Kulundžića i njegove supruge, uspešnih poljoprivrednika i roditelja tri ćerke, gde je istakla da je ova porodica odličan primer kako se može voditi domaćinstvo i istovremeno imati više dece.

Tom prilikom ministarka je razgovarala i sa uspešnim preduzetnicama u Novom Pazaru, koje su na pravi način uskladile roditeljstvo i uspešne karijere i koje se svojim znanjem, talentom, sposobnošću, vrednoćom bore za svoje porodice i decu.

“Ponosna sam što u Srbiji ima pregršt ovakvih žena, koje se svaki dan bore za svoje porodice, za svoju decu, a samim tim za našu zemlju i društvo, da budemo još uspešniji. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uvek će biti podrška roditeljima da ostvare svoje ideje i snove i da se bore za svoju porodicu i decu”, rekla je Kisić.

Ministarka je navela i to da je prema rezultatima Popisa 2022. godine pored Novog Pazara, najveći rast broja stanovnika zabeležen u beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac, kao i u Novom Sadu.

Tanjug

Podeli