DruštvoVesti

Obeležen 18.mart, dan sećanja na pobedu na Čanakalama

U znak sećanja na pesnika za nezavisnost Mehmeda Akifa Ersoja i 18.marta pobede na Čanakalama, konzulat Republike Turske u Novom Pazaru je u sradnji sa Centrom za tursku kulturu, u Kulturnom centru održao  prigodan program. Kroz program, akcenat je stavljen i na dobrovoljce iz Sandžaka koji su išli da se bore za slobodu Čanakala, i izražen je značaj, sećanje i poštovanje prema  tim ljudima.

Prisutnima se ispred Centra za tursku kulturu obratio Ahmet Čam koji je srdačno svima azahvalio što su došli na ovaj događaj koji se organizuje svake godine istim povodom i koji je već postao tradicija.

“U ime Centra za tursku kulturu, želim da  zahvalim svim našim studentima koji su uložili veliki trud kako bi pripremili ovaj program, kao i svim našim gostima koji su odvojili vreme da budu ovde i da zajedno osvežimo sećanje na ovaj događaj”, kazao je ispred Centra za tuirsku kulturu u Novom Pazaru, profesor Ahmet Čam.

Prisutne je pozdravio i generalni konzul Rebublike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen, koji je veliku zahvalnost pored svih šehida koji su dali živote u ratu na Čanakalama odao i šehidima iz Sandžaka.

“U ovom ratu učestvovalo je na hiljade vojnika iz Anadolije, Balkana, Bliskog Istoka i mnogih drugih zemalja. Oni su svoje živote položili kao šehidi. Takođe, ovom prilikom želim da sa rahmetom i poštovanjem pomenem i šehide  sa prostora Sandžaka koji su učestvovali u ovom ratu. Neka je rahmet duši svim našim šehidima”, kazao je generalni konzul Rebublike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen .

Kako je istaknuto na skupu, prema turskim izvorima, broj dobrovoljaca iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine koji su došli na ratište Čanakale i ostali da se bore, iznosio je oko 15.700 ljudi. Svi oni bili su mlađi od 24 godine. Oni koji su preživeli prešli su u Anadoliju i nastavili da žive u raznim delovima Turske.

Biljana Veljović

 

Podeli