Društvo

Simulacija izbora za srednjoškolce

NVO Popularna demokratija u saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju (WFD) sprovodi projekat ,,Da li se čujemo?”, čiji je cilj da informiše mlade o značaju političke participacije, demokratskih procesa, izbornih pravila, ali i da informiše javnost o temama koje interesuju mlade.

Akcija “Da li se čujemo uspešno je realizovana u Gradskom parku gde su srednjoškolci popunjavali glasačke listiće. Cilj je da se proveri koliko je uopšte omladina upućena u to šta su izbori i šta oni predstavljaju. Ova akcija se sastoji iz dva dela.

“U pitanju je simulacija izbora za srednjoškolce odnosno deca uzrasta 16 i 17 godina su nam ciljna grupa, jer oni se do sada nisu susretali sa izborima.Cilj nam je da vidimo koliko su oni upućeni u političku situaciju. Kako izgleda ceo izborni proces. Onda smo mi napravili jedan kreativni glasački listić gde smo izmislili nazive partije kako bi videli kako će oni glasali kada ne znaju ništa o njima i kada im se pojasni šta ko radi. Da vidimo da li će isto glasati”, objasnila je volonterka Elena Čavlin.

“Drugi deo se sastoji od kviza gde oni odgovaraju na pitanja koja se odnose na poznavanje političkog života u Srbiji. Svi koji učestvuju dobiće simbolične nagrade. Ali jedna od najsimboličnijih su slušalice sa porukom našeg projekta “Da li de čujemo? Sa idejom da taj glas mladih treba da stigne do onih koji odlučuju o zajednici u kojoj žive”, kazao je direktor NVO Popularna demokratija Nikola Jović.

Simulirani izbori biće organizovani u 10 gradova odnoso naselja u Srbiji. Nakon analize podataka prikupljenih sa izbornih listića i iz anketnog istraživanja sa svih glasačkih mesta, biće organizovana tribina na kojoj će javnosti i medijima biti predstavljeni rezultati istakli su iz Nevladine organizacije popularna demokratija.

A.A.

Podeli