DruštvoVesti

MOUPU: Zadnja podela metalnih pocinkovanih konstrukcija

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja podelila je još 10 metalnih pocinkovanih konstrukcija za poljoprivrednike Deževe i Postenja. Sa ovom podelom završilo se sve ono što je bilo planirano u prethodnoj godini. Ove godine je podeljeno 73 kompletna plastenika, od kojih je 70% troškova pokriveno sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara.

Prema programu i planu rada Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja sa ovom podelom završila je sa raspodelom metalnih pocinkovanih konstrukcija. 73 poljoprivrednika dobilo je kompletne plastenike za unapređenje svoje proizvodnje, kazao je predsednik ovog udruženja Ismet Sajtarić.

Od početka kako smo počeli sa podelom plastenika, od 2021. godine kada smo dali 96 plastenika, 2022. godine 47 i  ove godine 73, što dovodi do ukupno 216 kompletnih plastenika vrednosti  16 miliona i 620.000 dinara.

Pored ovog, Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja, odnosno budžetskih sredstava i učešća poljoprivdnika, podelili smo još 50 sistema za navodnjavanje kap po kap sa rezervoarima, za one povrtare koje imaju plastenike veće od 100 kvadrata”, kazao je za RTV Novi Pazar Sajtarić.

Direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Nihad Hasanović   ističe da su poljoprivrednici zadovoljni onim što su dobili, jer im je to omogućilo bolje uslove za rad ali i kvalitetniju proizvodnju.

“Međuopštinska unija, Poljoprivredna savetodavna služba i grad Novi Pazar, i dalje će raditi na poboljšanju uslova življenja na selu. Pogotovo ćemo voditi računa gde ima mlađih ljudi i žena koji su rešili da ostanu na selu ,da tim ljudima damo podršku. Pored lokalnog budžeta tu  su i ozbiljna sredstva nacionalnog budžeta.  Takođe dobro sarađujemo sa lokalnim samoupravama Sjenice i Tutina, gde i tamošnji poljoprivrednici imaju gde da se obrate kako bi na vreme ispunili sve rokove i konkuruisali na sve javne pozive.

“Plastenici su jako bitni za naš kraj kako bi se povrtarstvo razvilo u ovom kraju. Ja sam dobio srednji plastenik koji je dovoljan za manja domaćinstva. Zahvalio bih se Gradskoj upravi, Uniji i Poljoprivrednoj savetodavnoj službi što nam uvek izlaze u susret”. kazao je Đoko Branović iz sela Kosuriće.

U cilju poboljšanja plasteničke proizvodnje, oni poljoprivrednici kojima je folija bila oštećena, Mešuopštinska unija poljoprivrednih udruženja podelila je nove, a kako je istakao Sajtarić, I u ovoj godini  nastaviće sa tom praksom. On takođe ističe da će svi oni koji su dobili plastenike početi na vreme sa prolećnom sadnjom.

Alma Ademović

 

Podeli