RegionVesti

Skupština Crne Gore: Umalo okršaj, protesti zbog dolaska Andrije Mandića

Incidenti pre i tokom održavanja prve redovne sednice prolećnog zasedanja crnogorske skupštine na Cetinju. Dvojica poslanika, Oskar Huter iz DPS i Milan Knežević iz ZBCG, zaletali su se jedan na drugoga, a fizički napad sprečili su ostali poslanici. Nakon kratkog prekida, sednica je nastavljena. Pojačano prisustvo policije u prestonici Crne Gore.

Prvu redovnu sednicu prolećnog zasedanja crnogorske skupštine obeležili su incidenti. Prvo su se kod zgrade parlamenta okupili građani Cetinja kako bi izrazili revolt zbog dolaska predsednika Skupštine Andrije Mandića.

Crnogorski mediji prenose da je deo okupljenih jajima gađao automobil u kojem se nalazio poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Jovan Vučurović. Upućene su i uvrede potpredsedniku Vlade Aleksi Bečiću i poslaniku URA i bivšem premijeru Dritanu Abazoviću.

Nemile scene potom su viđene i tokom sednice skupštine, kada je došlo do verbalnog sukoba, a umalo i okršaja dela poslanika vladajuće koalicije i opozicionog DPS-a. Sednica je zbog toga na kratko bila prekinuta.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić odredio je pauzu nakon što je na sednici na Cetinju došlo do verbalnog sukoba između poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Oskara Hutera i dela poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Dok je Huter govorio, poslanik Slaven Radunović mu je nešto dobacio, a on je više puta ponovio “sram te bilo”.

U raspravu se uključio i Milan Knežević, a onda i ustao, nakon čega je određena pauza. Međutim, i potom je nastavljena žučna rasprava, a Huter i Knežević su više puta pokušali da nasrnu fizički jedan na drugog, u čemu su ih sprečili ostali poslanici.

Poslanici DPS-a Danijel Živković i Andrija Nikolić tražili su da se pozove obezbeđenje i prišli stolu Andrije Mandića, koji se udaljio posle kratke rasprave.

Nakon pauze, Andrija Mandić je kazao da je “parlament živo biće” i da predstavnici naroda “imaju potrebu da saopšte ono što procenjuju da je važno za one ljude koje predstavljaju”. Pozvao je sve da se uzdrže zbog “prozivanja drugih zbog prošlosti”.

Huter je poručio da je njegova reakcija nastupila kao posledica prozivanja njegovih predaka.

Uoči sednice, ispred zgrade Skupštine, okupila se grupa građana iz revolta zbog dolaska u Cetinje predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, na prvo redovno prolećno zasedanje parlamenta.

Podeli