RegionSvet

Njemačka: Moguće zadržavanje graničnih kontrola i nakon Eura

Njemačka vlada razmatra mogućnost zadržavanja graničnih kontrola i nakon završetka Evropskog prvenstva u nogometu, rekao je generalni sekretar vladajuće Liberalno-demokratske stranke (FDP) Bijan Djir-Sarai.

“Stacionarne kontrole na granicama su se do sada pokazale vrlo uspješnima. To je vrlo uspješni mehanizam za sprečavanje ilegalnog useljavanja i zato bi kontrole trebale ostati i nakon Evropskog prvenstva”, rekao je Djir-Sarai u razgovoru za dnevnik Bild, a prenosi Hina.

Od uvođenja stacionarnih kontrola na graničnim prijelazima prema Francuskoj, Beneluxu i Danskoj, pored dosadašnjih kontrola prema Švicarskoj, Austriji, Češkoj i Poljskoj, na granicama je uhapšeno 603 osoba za kojima je bila raspisan nalog za hapšenje.

Osim toga je uhapšeno 150 krijumčara ljudima te spriječeno gotovo 150 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Kontrola granica

Ministarstvo unutrašnjih poslova je uvelo kontrole i na granicama prema zapadu i sjeveru tokom Evropskog prvenstva u Njemačkoj kako bi spriječilo eventualnih dolazak huligana.

Kontrole u zračnim i morskim lukama je tokom trajanja prvenstva također moguće uvesti “po potrebi”.

Njemačka je stacionarne kontrole na granici s Austrijom uvela još na jesen 2015. u jeku izbjegličkog vala.

Kontrole prema Švicarskoj, Češkoj i Poljskoj su uvedene prošle jeseni zbog novih krijumčarskih ruta preko istoka Evrope.

Sindikat policajaca savezne pokrajine Brandenburg, koja graniči s Poljskom, smatra da uvođenje stacionarnih kontrola ne predstavlja prednost u borbi protiv ilegalnog useljavanja u usporedbi s mobilnim kontrolama koje su se prakticirale do tada.

 

D. M.

IZVOR: AL JAZEERA
Podeli