DruštvoVesti

Svetski dan energetske efikasnosti

U svetu se 5. mart obeležava kao Dan energetske efikasnosti. Grad Novi Pazar poslednjih desetak godina sve intenzivnije vodi računa o energetskoj efikasnosti kroz realizaciju različitih projekata, od izgradnje toplane na biomasu preko sufinansiranja sanacije individualnih ložišta, što će, kako najavlju nadležni, biti realizovano i ove godine.

Energiju svakodnenvo koristimo za za grejanje, hlađenje, osvetljenje, proizvodnju, zabavu. S obzirom da načini na koje se energija koristi bitno utiču na našu životnu okolinu neophodno je koristiti tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije. To nazivamo energetskom efikasnošću.

Pojam energetske efikasnosti u Novom Pazaru, prema rečima koordinatora za energetiku Gradske uprave Novi Pazar, Emira Novalića, usko se vezuje za izgradnju toplane na biomasu.

”Ti kapitalni projekti su kompleksni i sama građevinska regulativa zahteva jedna dug proces. Imamo i projekat koji je u pripremi, a odnosi se na kotlarnicu u Lugu. Grad učestvuje u skoro svim konkurskima vezano za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti. Ta praksa će biti nastavljena, a ove godine zamena ložišta će obuhvatiti i ugradnju toplotnih pumpi”, izjavio je Novalić.

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 05. marta, na dan kada je pre tačno 26 godina u austrijskom Velsu održan prvi satanak svetskih stručnjaka o toj planetarno važnoj temi.

Podeli