DruštvoVesti

Splićani pobednici Međunarodnog takmičenja „Gradimo mostove znanja“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom „Gradimo mostove znanja“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru,  na kojem je u protekla tri dana učestvovalo preko 90 studenata arhitekture i građevinarstva iz 7 zemalјa, pobedili su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, u nameri da izgrade most koji će izdržati najveći teret. To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, koja je postigla najbolji rezultat. Pobednički most je izdržao opterećenje od čak 124 kilograma.

U kategoriji u kojoj je ocenjivana izdržljivost, drugo mesto je pripalo Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a treće Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji najbolja je bila ekipa studenata arhitekture sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Državnog univerziteta prof. dr Zoran Marković rekao je  da „mostovi znanja iz godine u godinu okupljaju sve više učesnika i da to raduje sve nas jer od početka ove manifestacije čvrsto verujemo da su ovo ne samo mostovi znanja, nego i prijateljstva.“

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Bugarske.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se šesti put za redom.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta, izdržlјivosti i estetike mostova,  bili su: doc. dr Nazim Manić, doc. dr Branko Slavković, asistenti Enis Hasanbegović i Ismail Nurković i saradnici u nastavi Lejla Zećirović i Sanel Husović. Takmičenje je finansijski podržala kompanija ALK Real Estate.

 

Podeli