Društvo

Na temeljima starim 270 godina, nova Džamija u Podgorici (video)

Čišćenjem terena i iskopavanjem temelja, u naselju Drač u Podgorici, počela je gradnja Hadrovića džamije. Biće izgrađena na mjestu gdje je sredinom prošlog vijeka porušena istoimena džamija. Za ovdašnje muslimane, riječ je o historijskom trenutku, jer će nakon više od 270 godina, u Podgorici biti izgrađen neki islamski objekat, rekao je Džemo ef.Redžematović, glavni podgorički imam:

O DŽAMIJI

Prema istraživanju B. Agovića, Džamija Hadrovića u Pogorici sagrađena početkom XVIII vijeka. Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom “Beyler camii” i “Alay Beyli”,  Po drugom izvoru,  osnivač džamije bio član porodice  Hadrović i zbog njega džamija nosi taj naziv.
Agović je u svojoj knjizi “Džamije u CG” zapisao, da je “od 1878. godine kada je u Berlinu Osmansko carstvo potpisalo međunarodni sporazum o miru, nastupilo je vrijeme „pobjednika“ a time i nemilosrdna osveta Turcima u svim zemljama Evrope. Najdirektniji oblik osvete pored ostalog ogledao se u rušenju muslimanskih bogomolja, džamija. U razdoblju od pedesetak godina porušene su hiljade džamija na prostoru Evrope. Samo u Crnoj Gori su u isto vrijeme porušene 84 džamije. Takva je sudbina zadesila i džamiju Hadrovića u podgoričkom naselju Drač.
Džamija Hadrovića je srušena 1956. godine”.

 

G!cić

Podeli