SvetVesti

Gaza: Izraelske snage ubile 104, ranile 760 Palestinaca u redu za humanitarnu pomoć

Najmanje 104 osobe su ubijena, a 760 je ranjeno u četvrtak kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, naveo je da je broj ubijenih u napadu izraelske vojske porastao na 104, a broj povrijeđenih na 760.

Izjavio je da su ubijeni i ranjeni u izraelskom napadu prebačeni u bolnice na sjeveru Gaze.

“Zdravstveni timovi sa ograničenim resursima pokušavaju da pruže pomoć Palestincima sa teškim povredama”, rekao je Qudra.

Stotine Palestinaca čekalo je da dobiju pomoć u blizini Dowar al-Nablusija, južno od grada Gaze, kada su se našli pod izraelskom vatrom, rekli su očevici.

Svjedoci su naveli da su izraelski vojnici također gađali medicinske timove i civile koji su nosili ranjene.

U Pojasu Gaze, koji ima oko 2,3 miliona stanovnika, vlada humanitarna katastrofa jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 146 dana.

Mete izraelskih snaga su civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci. Izraelske snage sprečavaju i dostavu humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Anadolu

Podeli