PoslednjeSvet

Izrael napao Iran – upozorava Teheran na odmazdu

Izraelska vojska izvela je napade na vojne ciljeve u Iranu kao odgovor na, kako je rekla, višemjesečne napade “Irana i njegovih opunomoćenika” u regiji.
Iranska vojska potvrdila je da su izraelski napadi ciljali vojne baze u provincijama Ilam, Khuzestan i Teheran i da su prouzročili “ograničenu štetu”.

 

Evo najnovijih događaja:

    • Izraelska vojska izvela je napade na Iran, pogodivši oko 20 lokacija tokom nekoliko sati kao odgovor na raketni napad Islamske republike na Izrael 1. oktobra.
    • Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je sada završeni napad, koji je nazvao operacijom “Dani obračuna”, napadnut na iranska “sredstva za proizvodnju projektila”, kao i na raketne sisteme zemlja-zrak i druge sposobnosti protuzračne obrane.
    • Iranska vojska potvrdila je da su izraelski napadi bili usmjereni na vojne baze u pokrajinama Ilam, Khuzestan i Teheran, rekavši da su prouzročili samo “ograničenu štetu”.
    • Izrael je upozorio Iran na odmazdu, rekavši da će ponovno biti “obvezan odgovoriti”, dodajući da ima “dodatne mete” koje bi mogao napasti ako se to dogodi.
    • Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da je Washington bio svjestan napada svog saveznika, ali nije sudjelovao, opisujući operaciju kao “vježbu samoodbrane”.
    • Izraelske vlasti zatvorile su zračni prostor zemlje do 8:30 ujutro po lokalnom vremenu (05:30 GMT), ali još nisu objavile stanje pripravnosti za građane.

 

Izraelski napadi su bili usmjereni na glavni grad Irana Teheran

Resul Serdar Atas izvještava iz Teherana

Vidjeli smo da je Izrael gađao više lokacija širom Irana, uključujući sjever, istok i jug, ali glavni fokus napada bio je Teheran.

Napadi su primarno bili usmjereni na iranske protuzračne odbrambene sisteme, raketne baze i bespilotne letjelice.

Do sada iranski zvaničnici tvrde da Izrael nije postigao svoje ciljeve, navodeći da su napadi prouzročili samo ograničenu štetu.

Kad se razdani, mogli bismo uskoro vidjeti prave razmjere udara i ima li žrtava.

Trenutno iranski zvaničnici ne izvještavaju o žrtvama i tvrde da je njihov integrirani, višeslojni sistem protuzračne odbrane učinkovito funkcionirao, prikazujući situaciju kao uspješnu.

SAD kaže da bi izraelski napad na Iran trebao ‘dovršiti’ razmjenu vatre

Visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je da Bidenova administracija vjeruje da bi izraelska operacija trebala “zatvoriti” izravnu vojnu razmjenu između Izraela i Irana.

Američki predsjednik Joe Biden bio je obaviješten o razvoju izraelske operacije i kako su napade izvodili Izraelci, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik, koji je izvijestio novinare pod uvjetom anonimnosti, rekao je da SAD nije umiješan u napad.

 

Izvor: Al Jazeera

Podeli