DruštvoVesti

Savet DUNP-a: Primedbe profesora u štrajku neosnovane i neargumentovane

Povodom štrajka dela profesora Državnog univerziteta u Novom Pazaru održana je sednica Saveta Državnog univerziteta u Novom Pazaru, na kojoj je organ upravljanja zauzeo stav o aktuelnoj situaciji u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Optužbe Sindikata „Nezavisnost” Rektorski kolegijum je odbacio nakon čega je održana sednica Saveta u prisustvu članova koje imenuje Vlada Republike Srbije.

Predstavnik Vlade Srbije u Savetu DUNP-a profesor Rade Doroslovački istakao je da su tenzije nešto što nikako ne treba Novom Pazaru i Državnom univerzitetu.

” Najveći broj zahteva i primedaba biće razmatrani na Savetu, a većina primedbi su neosnovane što se može videti ukoliko se pogleda Zakon, a one druge su neargumentovane. Obavezan je dijalog kako bi se smenile tenzije ” – rekao je Doroslovački.

Član Saveta profesor Branko Kovačević kazao je da ovakva situacija nikome ne odgovara.

“Ima dosta zamena teza. Autonomija Univerziteta nije anarhija i to mora da bude jasno. Kad se završi ovaj danas sastanak Saveta, biće u Beogradu još jedan sastanak sa predstavnicima države, ministarstva i sindikata. Jako je bitno da smo mi otvoreni za dijalog.

Na pitanje novinara zbog čega se rektorka Zana Dolićanin nije pojavila danas pred novinarima jer su mnoge primedbe profesora u štrajku usmerene ka njoj se Kovačević je odgovorio:

” Treba smanjiti tenziju. Ne treba od komarca praviti magarca. Ova dešavanja nisu dobra za decu, za lokalnu samoupravu, za roditelje. Rektorka je malo mlada i osetljiva. Vredno radi i nije ništa kriva za šta je optužuju” – rekao je Kovačević.

Predsednik Saveta DUNP-a profesor Benin Murić istakao je da je DUNP oduvek vodio računa o zapošljavanju kvalitetnog kadra, o stvaranju materijalno tehničkih uslova za što bolju organizaciju nastave.

“I dalje vodimo računa o svemu pomenutom kako bi i studenti ali i profeosri imali što bolje uslove za rad i obrazovanje. Mi imamo 19 akreditovanih departmana a i ostali su u procesu akreditacije i potpuno je nepotrebno dizanje tenzije” – rekao je Murić.

Na sednici održanoj danas, Savet se istovremeno založio da se umesto u besmislene svađe sva energija uloži u proces akreditacije svih studijskih programa, jer je uz kvalitet i redovnost nastave, to osnovni prioritet.

U prisustvu svih članova koji su u organ upravljanja izabrani kao predstavnici osnivača-Vlade Republike Srbije, Savet je poručio da podržava pravo Sindikata da se bavi pitanjima o položaju zaposlenih, ali i nastojanje poslodavca da odvoji rad od nerada.

Studenti i njihovi interesi su u centru pažnje, navodi Savet, ističući da je Državni univerzitet i nastao sa ciljem da se kvalitetno obrazovanje učini dostupnim svima koji žele, što bliže mestu boravka i da se razvoj ovog dela Srbije unapredi.

Savet, u čijem sastavu su i predstavnici nastavnika, saradnika, administrativnih radnika i studenata, uputio je poziv Ministarstvu prosvete da, u skladu sa svojim nadležnostima, doprinese da se situacija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru vrati u akademske tokove.

 

 

Podeli