DruštvoVesti

Članovi Granskog sindikata ”Nezavisnost” na Državnom univerzitetu nezadovoljni stanjem u toj obrazovnoj ustanovi

Članovi Granskog sindikata ”Nezavisnost” na Državnom univerzitetu javnosti su se obratili saopštenjem u koje manovde da je u ”poslednjih par godina, a naročito otkako je za rektorku Državnog univerziteta u Novom Pazaru izabrana prof. dr Zana Dolićanin, stanje na Univerzitetu  dramatično loše.

To stanje, kako tvrde, ”karakteriše donošenje niza mera koje se ne primenjuju ni na jednom drugom državnom univerzitetu u zemlji, kao i donošenje protivzakonitih propisa i akata, čiji je cilj omogućavanje neograničene vladavine rektorke i uskog kruga ljudi, kojima je okružena, a koji se protivzakonito imenuju i postavljaju na najvažnije funkcije na Univerzitetu” navode iz tog sindikata, dodajući da ”zbog toga i inače loša kadrovska politika na Univerzitetu, dolaskom nove rektorke, kulminira”

Tvrde da usled takvog stanja veliki broj kvalitetnih nastavnika napušta Univerzitet, da jedan deo najavljuje odlazak, dok se, navode, istovremeno opstruira prijem novih nastavnika, koji su, navodi se u saopštenju, nekim departmanima preko potrebni da bi dobili akreditaciju.

”Vrši se, takođe, i otvorena opstrukcija akreditacije nekih studijskih programa. Naročito su na udaru studijski programi iz polja društveno­ humanističkih nauka, kao i njihovi nastavnici i saradnici, koji su se prvi i pobunili protiv samovolje na Univerzitetu, a prema kojima se već duži vremenski period pokazuju otvoreni animozitet i neprijateljstvo” navodi se u saopštenju članova Granskog sindikata Nezavisnost na Državnom univerzitetu.

Dodaju da je rektorka svojim odnosom prema nekim departmanima potpuno ugrozila postojanje društvenih nauka na DUNP-u, te da način na koji se vodi Univezitet ugrožava njegov opstanak u celini.

”Gotovo svakodnevno je prisutno ugnjetavanje nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, članova sindikata, koji je i formiran kao vid borbe zaposlenih na Univerzitetu. Članovi sindikata se na različite načine diskriminišu, uznemiravaju i kažnjavaju u šikanirajućim postupcima od strane protivpravno formiranih tela na Univerzitetu. Traje i organizovana hajka na neke od najboljih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika DUNP-a koji su se usudili da izraze svoje neslaganje sa načinom na koji se vodi Univerzitet, te zahtevali zakonitost u radu njegovih organa i donosilaca odluka” navodi se dalje.

Atmosfera na Univerzitetu je, tvrde, toksična, čemu doprinosi i činjenica da Univerzitet poseduje više kamera, kojima se, navode, prate i špijuniraju zaposleni, nego, kako navode, neke zatvorske ustanove.

”Diskriminacija radnika se vrši na različite načine, a jedini trenutni kriterijum koji se na Univerzitetu ceni i zaposlenima omogućava mir i napredovanje, jeste lojalnost rektorki i njenoj autoritarnoj vladavini” stoji u saopštenju.

Dalje se dodaje da je Univerzitet u kolapsu i da sev nalazi na najnižoj tački od svog osnivanja.

”Zaposleni koji vode već skoro dvogodišnju borbu protiv ovakvog stanja na Univerzitetu, ovim putem obraćaju se javnosti, smatrajući da je veoma važno da ona bude upoznata sa ovim događanjima, pre svega zbog neprocenjivog značaja ove visokoobrazovne ustanove za Novi Pazar, region i Republiku Srbiju u celini, ali iznad svega – za studente, sadašnje i buduće” zaključuje se u saopštenju članova Granskog sindikata ”Nezavisnost” na Državnom univerzitetu.

Podeli