EkonomijaVesti

Cene nafte na međunarodnim tržištima oko 83 dolara

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 79,19 dolara, a Brent nafte 83,47 dolara za barel, i u trendu su rasta, preneo je Oil Price.

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da su geopolitičke napetosti i nada da bi američka centralna banka uskoro mogla sniziti kamatne stope neutralizovale zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cena barela je bila gotovo nepromenjena u odnosu na četvrtak i iznosila je 82,69 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je u četvrtak zabrinula ocena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto blaže nego što su očekivali.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje njen snažniji rast u ovoj godini.

Protivteža proceni IEA-e bila su očekivanja da bi američki Fed mogao uskoro sniziti kamatne stope nakon što su podaci pokazali pad prometa u maloprodaji u januaru. Niži troškovi zaduživanja podstakli bi ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Oprez je dodatno pojačao podatak o neočekivanom rastu proizvođačkih cena u januaru, za 0,3 odsto u odnosu na decembar kada su pale 0,1 odsto.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku, procenjujući rizik širenja sukoba u okupiranom palestinskom pojasu Gaze na susedne zemlje.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 1,24 USD na 81,36 USD.

Autor: Redakcija

Foto: Freepik.com

Podeli