DruštvoVesti

Edukacija novopazarskih stomatologa i sestara korak ka otvaranju ambulante za decu sa invaliditetom

Stomatolozi i stomatološke sestre novopazarskog Doma zdralja, njih petoro, dva stomataloga i tri sestre, biće upućeni na posebnu edukaciju pružanja stomatoloških usluga deci ometenoj u razvoju.

Ovo  je prvi korak ka osnivanju stomatoloških ambulanti za decu ometenu u razvoju i decu sa invaliditetom, potvrdila je za RTV Novi Pazar državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja prof.dr Vesna Turkulov.

Ovakvu odluku je, objašanjava ona, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije na čelu sa ministarkom Danicom Grujičić, donelo prepoznajući potrebe za pružanje zdravstvenih usluga osobama sa invaliditetom i deci ometenoj u razvoju.

Turkulov je istakla da se osim u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova ulaže i u zapošljavanje i edukaciju zdravstvenog kadra.

Memić: Mi smo napravili konkretne korake u rešavanju ovog pitanja

Ovo je bila tema i današnjeg skupštinskog zasedanja, kada je tokom rasprave o proširenju dnevnog reda, odbornik SDA Sandžaka Adem Đerlek govorio o peticiji za formiranje stomatološke ambulante za decu sa invaliditetom irekao da je prikupljeno oko pet hiljada potpisa građana koji podržavaju tu inicijativu.

Odbornik SDP Evropski Novi Pazar Husein Memić kazao je da je problem nepostojanja stomatološke ambulante prisutan godinama unazad i da je ova vlast počela sa njegovim rešavanjem. Istakao je da su napravljeni konkretni koraci u tom pravcu i da će Novi Pazar uskoro dobiti takvu ambulantu.

”Slažem se da ste vi evidentirali taj problem i mi smo počeli da ga rešavamo. Taj problem ne postoji četiri poslednje godine, već godinama unazad. Predsednik vaše stranke, Ugljanin je stomatolog, pa to nije rešeno tada, ali ja sam kao ministar pokrenuo to pitanje. Novi Pazar će biti jedan od centara koji će imati stomatološku ambulantu za decu sa invaliditetom”, rekao je Memić i dodao da takvu ambulantu do sada imaju Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš.

On je, tokom svog prvog odborničkog obraćanja, rekao da će Novi Pazar biti prvi grad koji će imati dva stručna tima koji će raditi u korist zdravlja dece sa invaliditetom.

”Bili smo kod prof. dr Zorana Vulićevića i odmakli smo u rešavanju tog problema. Odmah nakon bolnice, koja ce biti ponos Srbije, imaćemo operativni blok i adekvatan prostor i stručne kadrove”, kazao je Memić i dodao da Skupština grada Novog Pazara nije nadležna za ovo pitanje.

Nadležnost je na ministarstvu zdravlja pa je ovu inicijativu prihvatila ministarka prof. dr Danica Grujičić.

 

Senada Kalić

Podeli