DruštvoVesti

“DUGA” -Raspisan konkurs za najbolju pesmu mladih pesnika

Centar za decu i omladinu Duga mesec februar posvećuje poeziji mladih autora. Konkurs za najbolju pesmu otvoren je do 1. marta, a učešće mogu uzeti mladi do 30 godina. Cilj je da se pruži prilika neafirmisanim piscima da predsatve talenat čitalačkoj publici u Novom Pazaru.

Februar je mesec kada u Centru za decu i mlade Duga u Novom Pazaru, tradicionalno, sprovode aktivnosti i radionice iz književnosti. Ovo je deveta godina za redom kako se realizuje program “Februar, mesec poezije”, kazala je direktorka ove ustanove Fatima Durović.

“Poezija je šifrovana. Svake godine imamo i nove članove žirija. Ovo je sjajna prilika da se stvori jedan komunikacijski prostor među umetnicima starijim i mlađim, da i oni dobiju neku priliku da se predstave publici. Verujemo da to služi svakako njihovoj daljoj afirmaciji. Sledeće godine, zahvaljujući ovom konkursu, imaćemo mali jubilej, 10 godina od osnivanja ove manifestacije. Volela bih da povodom konkursa za najbolju pesmu mladih pesnika, čija nagrada koja nosi ime Mirsad Duranović, objavimo i prvu publikaciju sa nagrađenom poezijom.

Centar Duga raspisuje Konkurs za najbolju pesmu mladih autora sa teritorije grada Novog Pazara. Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci, srednjoškolci i studenti sa teritorije Novog Pazara, koji u poeziji pronalaze svoj stvaralački izraz.

“Ovaj program mi je posebno drag.  Nekako svake godine upoznamo neke nove umetnike, stvaraoce. Zainteresovani se mogu prijaviti u tri kategorije:

Kategorija I – studenti

Kategorija II – srednjoškolci

Kategorija III –  osnovci,  V-VIII razred”, kazala je za RTV Novi Pazar Durović.

Učesnik može konkurisati sa najviše tri pesme, (maksimalne dužine 30 redova), otkucane u četiri istovetna primerka i potpisane šifrom. Razrešenje šifre (ime i prezime, mail, broj telefona i kraća biografija ) dostavljaju se u posebnoj, zatvorenoj koverti zajedno sa pesmama.

Pri predaji, neohodno je na koverti naznačiti za koju kategoriju se učesnik prijavljuje.

Konkursni materijal dostaviti na adresu: Centar Duga, Kula Jezero A-I sprat.

Durović je naglasila da  će se dodeliti 6 nagrada u tri kategorije:

I nagrada, kategorija studenti – 12. 000. dinara

II nagrada, kategorija studenti – 7. 000. dinara

I nagrada, kategorija srednjoškolci -7. 000. dinara

II nagrada, kategorija srednjoškolci – komplet knjiga

I nagrada, kategorija  osnovci – 5. 000. dinara,

II nagrada, kategorija osnovci – komplet knjiga.

Pravila i propozicije o opštim uslovima učešća na Konkursu, važe za sve kategorije učesnika, dodala je Durović.

Konkurs je otvoren do 1. marta 2024. godine.

Centar za decu i mlade Duga može se pohvaliti kvalitetnim programima i manifestacijama, koji zaslužuju pažnju. Kako je istakla Durović, 21. Februara obeležiće dan maternjeg jezika, a onda se priprema manifestacija “Eko festival”.

 

Podeli