DruštvoVesti

Stejt department: Obeshrabrujuća odluka Apelacionog suda u slučaju Ćuruvija

Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka je obeshrabrujuća i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji, ocenio je Stejt department.

“Obeshrabrujuće je videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo”, naveo je Stejt department u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Dodaje se da Stejt department potvrđuje svoju posvećenost da se okončaju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i poziva globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti za one koji usmeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike.

I OEBS kritikovao odluku suda

OEBS i više novinarskih udruženja i organizacija juče su takođe kritikovali odluku Apelacionog suda.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu poručili su da su “zatečeni“ presudom Apelacionog suda.

“Činjenica da ovaj slučaj ostaje nerešen 25 godina nakon što je ovaj hrabri novinar ubijen krajnje je uznemiravajuća. Nekažnjivost za ovaj težak zločin ne samo da je izuzetno bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i duboko razočaravajuća za celo srpsko društvo. Pravi test društva zasnovanog na vladavini prava je kako ono omogućava ostvarivanje pravde, posebno onima koji se izlažu riziku kako bi podržali vrednosti slobodne medija“, navela je Ribeiro.

Oglasile se i opozicione stranke

Posle objavljivanja presude Apelacionog suda reagovale su i pojedine opozicione stranke.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da odluka Apelacionog suda da Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić budu oslobođeni u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavlja novu potvrdu da se, kako se navodi, “ceo državni aparat i sve grane vlasti koriste za odbranu režima Slobodana Miloševića”.

PSG tvrdi da se režim koji je sada na vlasti ne razlikuje ni po čemu od režima iz devedesetih i da zbog toga, kako se navodi, “sva ubistva novinara iz tog perioda ostaju do daljnjeg nerešena”.

Demokratska stranka (DS) je zatražila od državnog tužilaštva da iskoristi sve pravne i druge mogućnosti da ospori zakonitost i legitimitet odluke Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica okrivljenih za ubistvo Ćuruvije.

“Odluka Apelacionog suda je bila očekivana zato što je ceo postupak od početka vođen tako da okrivljeni budu oslobođeni, što je postajalo sve očiglednije kako je vreme odmicalo, ali se ni tužilaštvo ni javnost ne smeju pomiriti sa oslobađajućim presudom”, smatra DS.

DS ističe da od prvog dana nema nikakvu dilemu da je Ćuruvija ubijen po nalogu iz vrha tadašnje vlasti, a da su organizatori i izvršioci u to vreme bili na istaknutim mestima u bezbednosnim strukturama.

DS navodi da su to potvrdili i svi kasnije prikupljeni dokazi i dodaje da će nalogodavce, organizatore i izvršioce ubistva Ćuruvije morati da pravdi privede sledeća demokratska vlast.

Izvor: RTS

Podeli