SvetVesti

Gaza: U poslednja 24 sata ubijeno još 107 Palestinaca

Najmanje 107 Palestinaca je ubijeno, a 165 je ranjeno u poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

Dodaje se da je u poslednja 24 sata “izraelska okupacija počinila 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze”, navodi Anadolija.

“Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do njih”, ističe se u saopštenju.

Od 7. oktobra je, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno najmanje 27.238 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 66.452 povređeno.

UAE izdvojili pet miliona dolara za podršku operacijama UN u Pojasu Gaze

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izdvojili su pet miliona dolara za podršku humanitarnim operacijama Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze i podršku višem koordinatoru UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu Sigrid Kag u njenim naporima da ublaži patnje naroda Gaze i poveća isporuku hitne humanitarne pomoći, javila je danas državna novinska agencija WAM.

Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan razgovarao je juče sa Kag u Abu Dabiju o pogoršanju humanitarne krize u Pojasu Gaze, kao i načinima za rešavanje njenih posledica slanjem hitne pomoći u cilju ublažavanja patnje civila.

Naglašena je i neophodnost prekida vatre u Pojasu Gaze i potreba da se obezbedi hitno dostavljanje humanitarne pomoći.

Glavni donatori Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) ranije su obustavili finansiranje Agencije nakon što su se pojavile tvrdnje da je 12 Palestinaca koji su zaposleni u toj agenciji osumnjičeno za umešanost u napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Sanders: Uložiću amandman na dodatnu finansijsku pomoć Izraelu

Američki senator Berni Sanders saopštio je danas da će uložiti amandman na dodatni paket pomoći SAD Izraelu u vrednosti od 10 milijardi dolara.

”SAD moraju okončati svoje saučesništvo u noćnoj mori koja se odvija u Gazi. Zato ću ponuditi amandman na dopunski zakon kako bi se obezbedilo nulto finansiranje za nastavak Netanijahuovog ilegalnog i nemoralnog rata protiv palestinskog naroda”, napisao je Sanders na svom nalogu na mreži X.

On je dodao da se amandman neće odnositi i na finansiranje PVO sistema Izraela.

Izvor: Tanjug

Podeli