DruštvoVesti

NSZ: Za programe zapošljavanja 7 milijardi i 700 miliona dinara

Pozitivna kretanja na tržištu rada obeležila su proteklu 2023. gudinu. Kada su u pitanju podsticajne mere zapošljavanja i ovo će biti aktivna godina – najavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Ocenio je da je četvrti ciklus programa ‘’Moja prva plata’’ uspešno završen. Kroz taj program za više od 7.500 mladih ljudi uskoro počinje proces osposobljavanja koji će trajati devet meseci.

Zbog velikog interesovanja rok za potpisivanje ugovora između poslodavaca i kandidata koji su se prijavili za učešće u programu ”Moja prva plata”, produžen je do 26. januara. Program podrazumeva devetomesečno angažovanje mladih koji stiču prvo radno iskustvo. Raspisivanje javnih poziva za tekuću godinu najvljeno je odmah po usvajanju novog Akcionaog plana zapošljavanja, a prema rečima direktora NSZ Zorana Martinovića, očekuje nas još jedna aktivna godina.

“Za te programe i namene planirana su sredstva od oko sedam milijardi i 700 miliona dinara i to je nešto što će sigurno obuhvatiti veliki broj lica, veliki broj poslodavaca. Imaćemo i saradnju sa lokalnim samoupravama, gde će i oni moći da mimo tih sredstava izdvoje sredstva iz sopstvenih budžeta. Očekujem jednu aktivnu godinu, kada je u pitanju finansijska podrška poslodavcima, subvencionisanje nezaposlenih lica za programe samozapošljavanja, gde oni mogu direktno da konkurišu”, naglasio je Martinović.

Za bolju šansu mladih na tržištu rada Martinović je najavio pilot program ‘’Garancija za mlade’’, koji će mladima ispod 30 godina omogućiti brzu ponudu za posao ili uključivanje u process obrazovanja.

 

Podeli