DruštvoVesti

dr Mijailović:Najteže je hroničnim bolesnicima

Veliki broj različitih virusa koji su trenutno u opticaju nikako ne pogoduju hroničnim bolesnicima kojima je ovih dana najgore . Oni su najugroženiji iako virusi nisu bezopasni ni za zdrave osobe. Lekari savetuju da se u ovim danima januara pa i u februaru, kada se očekuje jačanje virusa, što više vodi računa o zdravlju i da se poštuju lekarske preporuke. Hronični bolesnici posebno se moraju javiti lekaru na svako dodatno pogoršanje.

“Zbog ovih raznih grupa virusa koji su razlog povećanog broja pacijenata koji se lekarima jave za pomoć, stanje dodatno pogoršavaju povraćanje i stomačni virus koji su takođe prisutni.  Ja u ambulanti ovih dana u toku prve smene pregledam čak i preko 50 pacijenata. Posebno na šta se građani žale jeste kašalj koji dugo traje i konstantno je prisutan”, kazala je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Novi Pazar, doktorka Nataša Mijailović. Doktorka Mijailović nije izostavila ni pojavu obolelih od koronavirusa, ali napominje da ih je veoma mali broj.

“Problem pacijentima sa hroničnim opstruktivnim bronhitisom jeste da  im se  pojača gušenje pa teško dišu te im njihova terapija ne deluje kao obično. Tim pacijentima nakon pregleda prepišemo dodatne lekove ili ukoliko se stanje iskomplikuje uputimo ih na pregled pneumoftiziologa.
Doktorka Mijailović naglašava da je ovih dana povećan i broj pacijenata koji pate od povišenog krvnog pritiska pa im često terapija koju koriste ne pomaže u dovoljnoj meri te je neophodno da se i oni  jave lekaru kako bi im ona bila korigovana. Tim pacijentima, kao i pacijentima sa anginom pektoris  se ne savetuje da izlaze rano iz kuće kada su temperature niske jer  tako će sprečiti dodatne tegobe.

“Jedan od razloga što nas neki od velikog broja virusa napadaju jeste i taj što nam je imunitet skroz slab zato što smo, dok je bila korona, svi  bili u izolaciji jedan duži vremenski period i sada se to odražava. To će trajati još neko izvesno vreme dok se ne sretnemo sa svim respiratornim virusima pa će naš imunitet biti bolji i  moći ćemo da se izborimo”, dodala je doktorka Mijailović.

“Zamolila bih pacijente da osim nekih vitaminskih preparata, lekova za smanjenje temperaure i slično, nikako ne preuzimaju ulogu lekara i da se sami leče kući na svoju ruku. Tačno je da bez lekarskog recepta u apoteci niko ne može dobiti antibiotik, ali ja ipak naglašavam da bilo koje druge lekove ne piju po svom nahođenju, jer mi lekari smo tu da im pružimo adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu”, kazala je doktorka Mijailović.

Biljana Veljović

 

Podeli