DruštvoVesti

Ministarka Tanasković obišla pripremne radove za korićenje reka

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je pripremne radove za ukorićavanje reka  u Novom Pazaru. Ona je zajedno sa kolegom iz Vlade ministrom Huseinom Memićem i predsednikom Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima razgovarala sa radnicima obišla branu na Trnavici.

„Ovu su pripremni radovi koje je organizovala lokalna samouprava.  Evaluaciona komisija  za tehnički deo dala je saglasnost, čekamo da da i za finansijski. Sve tehničke komisije su prošle. Čeka se samo saglasnost Svetske banke, pošto je tender išao preko njih“, objasnila je ministarka Tanasković.

Nakon toga biće potpisni ugovori i krenuće se sa konkretnim poslovima na ukorićavanju reka.

„Imamo tri lota. Prvi je na reci Raški u dužini od 2,6 kilometara, čija vrednost je 13 miliona i 800 hiljada evra. Drugi je reka Jošanica u dužini od jednog kilometra, za šta je predviđeno 3 miliona i 350 hiljada evra. Treći lot je na reci Trnavici u dužini od 3,6 kilometara, vrednosti 7 miliona i 800 hiljada evra“, kazala je za RTV Novi Pazar ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ona je objasnila da se čeka svakog dana poslednjI potpis.

„Ovo je projekat koji će doneti miran san građanima, koji su strepeli od visokog vodostaja, odnosno od poplava usled velikih  padavina, jer reke tada nadođu. To smo mogli da vidimo i ove godine, kada reke nisu mogle da se kontrolišu. Sada ćemo ih staviti pod kontrolu“, rekla je ministarka.

Ministar Memić je ocenio da je ovo jedan od najvažnijih projekata, među brojnim velikim investicijama u Novom Pazaru.

„Sve tri reke su pravile velike probleme, zato je ovaj posao izuzetno važan.  Lokalna samouprava planira da po završetku projekta asfaltira ceo ovaj pojas, tako da će on za  meštane  ovde biti najvažniji. I za grad je uz izgradnju Kliničkog centra ovo najvažniji posao, koji finansira Svetska banka preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, istakao je ministar Memić.

Predsednik Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je da je država za aktuelne projekte u Novi Pazar uložila čak 180 miliona evra.

„Uz pomoć države ovde se radi na ukorićavanju  reka, na rekonstrukciji osnove škole „Desanka Maksimović“, na gasifikaciji, izgradnji Kliničkog cetra, IT centra, obdaništa…  Dakle, u mnogim sferama daje se doprinos poboljšanju uslova života“, podsetio je Biševac.

Prema njegovim rečima, završetkom ovog projekta značajno će se unaprediti bezbednost  u gradu, jer su poplave postale česte zbog klimatskih promena.

„Dugo traje priprema dokumentacije, i dobijanje svih dozvola, tako je kada se radi sa Svetskom bankom, ali verujem da će kad krenu glavni radovi biti sve obavljeni po planu“, kazao je prvi čovek Novog Pazara.

Ukupna vrednost ovih radova je oko 25 miliona evra.

Z.M.

Podeli