DruštvoVesti

Prikupljeno 57 jedinica krvi

U prvoj februarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je 57 jedinica. Akciji se odazvao 61 dobrovoljni davalac, što ipak nije dovoljno, s obzirom da su minimalne mesečne potrebe novopazarske bolnice 130 jedinica.

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, koji sa novopazarskim Crvenim krstom organizuje ovakve akvcije, naglašavaju da su sve krvne grupe deficitarne.

Erduan Karadžić po četrdesetprvi put iskazuje humanost darujući krv. Dobrovoljno davalaštvo mu je u porodičnoj tradiciji, a i sama činjenica da takvim svojim gestom nekom može spasiti život dovoljna mu je motivacija, kaže, za odziv ovakvim akcijama.

Akcija je  trajala od 9 do 14 časova. Uprkos brojnim apelima, u foajeu Kulturnog centra negde oko podneva nismo zatekli baš veliku gužvu među dobrovoljnim davaocima.

Sekretarka Crvenog krsta u Novom pazaru Ljiljana Kostić je i ovaj put apelovala, posebno na mlađe sugrađane da se više odazivaju ovakvim akcijama jer, kako je podsetila, krv nema alternativu, a i nikad se ne zna kom će i kada biti potrebna.

”Sve može da nađe zamenu, ali krv nema zamenu i ne može biti veštačka”, naglasila je Kostić.

Sledeća akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Novom Pazaru biće organizovana za dve nedelje.

Podeli