DruštvoVesti

Veče poezije za Pelestinu

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru održano je veče poezije u znak podrške narodu u Palestini.  U programu su učestvovali studenti koji su govorili stihove o Palestini kao i hor “Isa-beg”.   Organizator ove večeri je upravo biblioteka “Dositej Obradović”.

“Veče poezije posvećeno dešavanjima u Palestini organizovali smo kako bi na ovaj simboličan način dali podršku narodu Palestine i digli glas protiv onog lošeg što se dešava Palestini”, rekao je direktor ove ustanove Elijas Rebronja. ”Mi smo svesni da ovim ne možemo mnogo učiniti i da nećemo doneti mir tom napaćenom narodu, ali pokušavamo da ovom poezijom i stihovima kažemo da smo na njihovoj strain i da smo smo na strani pravde i istine”, dodao je Rebronja.

“Sva naša srca su uz našu braću i sestre u Palesti i čitav svet je zgrožen šta im se dešava, a mi jedino možemo da kroz stihove kasida damo podršku i izrazimo saosećanje sa njihovim bolom”, kazao je ispred hora “Isa-beg” Elvir Bogućanin.

Kazujući stihove o Palestini, svoj doprinos ovom događaju dali su i novopazarski studenti. “Mi ovde zastupamo svoja moralna i ideološka ubeđenja kao i načela. Što se tiče svega što se trenutno dešava u Palestini mogu da kažem da mi nismo ovde na strani samo Palestinaca, niti na strain bilo koje religijske ili etničke grupe, mi smo danas ovde isključivo na strain ljudi”, kazao je student DUNP Daris Mavrić.

Fatma Abudaha Zukorlić Palestinka koja živi u Novom Pazaru, kaže da bol za svojim narodom pritiska njenu dušu. “Jako mi je teško. Znam da možda nikada više neću moći da odem kod mog naroda, mojih rođaka u Palestinu i bol koji osećam ne mogu da opišem. Želim samo da zahvalim narodu Sandžaka koji daje podršku Palestini  organizujući ovakva i slična dešavanja jer tako pokazuje da je na strain pravde, koja je u ovom slučaju na žalost izostala i pred kojom svet zatvara oči”, rekla je Palestinka Fatma  Abudaha Zukorlić koja živi u Novom Pazaru.

 

Podsetimo da narod Sandžaka kroz ovakva i slična dešavanja izražava sasosećanje sa narodom Paletine, da ovakvim putem želi da pošalje poruku svetu da ne zatvara oči na strahote koje doživljavaju nedužni stanovnici, najpre deca, i šalje iskrenu želju da te iste strahote prestanu.

Biljana Veljović

 

Podeli