DruštvoVesti

Mlada Novopazrka uz pomoć sredstava NSZ pokrenula svoj biznis

Predstavnici filijale Nacionalne službe za zapošljavanje  posetili su danas Novopazarku Medinu Numanović, koja je korisnica programa pomoći za pokretanje sosptvenog biznisa. Ona uspešno posluje već nekoliko meseci, a planira da naredne godine u okviru programa “Moja prva plata” zaposli nove radnike.

Novopazarka Medina Numanović je htela sama sebe da zaposli. Završila je obuke za kozmetičara, konkurisala za sredstva NSZ i otvorila svoj kozmetički salon. Zadovoljna je kako danas posluje.

Njena poruka mladima je da budu kreativni i da ne odstuju od svojih ideja.

“Kao i svima, i meni je bilo teško da dođem do sredstava koje bi me ohrabrile na ovakav jedan korak. Kada sam videla priliku za ovaj program odlučila sam da pokušam, a po dobijanju sredstava sam bila jako zahvalna. Uz pomoć nepovratnih sredstava uspela sam da opremim salon i tako krenem putem svojih snova. Nadam se da ću uz pomoć ostalih programa koje nudi NSZ uspeti da devojke koje dolaze na praksu kod mene i zaposlim“, kaže Numanović.

Numanović dodaje da će u narednom peridou pružiti priliku zainteresovanim devojkama da budu deo njenog kozmetičkog salona kako bi stekle svoje prvo radno iskustvo.

Portparolka filijale NSZ Aida Bojadžić kaže da je poseban akcenat dat ženskom i omladisnkom preduzetništvu.

“Imamo danas  zadovoljstvo da obiđemo mladu preduzetnicu koja je uspešno pokrenula svoj biznis. Na naše veliko zadovoljstvo, od tog ukupnog broja korisnika, 111 je žena koje su pokrenule sopstveni biznis. Što se tiče kvalifikacione strukture, tako da po godinama života mladih žena, opet su to bile žene do 40 godina života kojima smo dali vetar u leđa“, rekla je Bojadžić.

Podsećanja radi, početkom ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je 13 javnih poziva/konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno 21.205 lica, od kojih 2.285 osoba sa invaliditetom.

Za ove namene planirano je izdvajanje 6,3 milijarde dinara i kao i prethodnih godina 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

NSZ nastaviće da pomaže svima koji imaju ideju da pokrenu sosptveni biznis, ali I da povećaju svoje potencijale u oblasti zapošljavanje novih lica.

 

Podeli