DruštvoVesti

Preventivni pregledi danas do 16 časova

Preventivni pregledi u novopazarskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja trajaće danas do 16 časova. Akcija preventivnih pregleda sprvodi se u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke kod žena i karcinoma prostate kod muškaraca. Tokom prva dva sata u Novom Pazaru pregledane su 22 žene, kojima je urađen ultrazvuk dojke. U tri slučaja je postojala potreba za mamografijom, kojom je otklonjena sumnja o postojanju zloćudnog tumora.

Prema rečima radiologa dr Jusufa Nukovića, akcija je odlično počela, odziv je zadovoljavajući, kao i rezultati pregleda u prvim satima.

”Do sada nemamo ni jedan slučaj potvrđenog maligniteta dojke, što je odličan rezultat u prvim satima preventivne akcije”, izjavio je dr Nuković.

Naglasio je da će preventivna akcija biti nastavljena i naredne nedelje, ukoliko sve zainteresovane pacijentkinje ne budu danas pregledane.

S obzirom da je oktobar međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, doktor Nuković je posebno naglasio značaj redovnih samopregleda i lekarskih kontrola u cilju ranog otkrivanja bolesti. Tada su, istakao je, šanse za uspešno izlečenje mnogo veće.

”Želim da napomenem da najteže bolesti dojke, one zloćudne, u početku ne bole. Stoga su samopregledi, jednom mesečno od velike važnosti. Svaka evidentirana promena je znak da žena treba da se javi radiologu”, rekao je doktor Nuković.

Istakao je značaj ultrazvučnih i mamografskih pregleda, jer je to, kako je naveo, jedini način da se utvrdi tačna dijagnoza.

”Ultrazvučni pregledi se češće rade kod mlađih žena, a mamografski kod starijih, od preko 60 godina. Kategorija žena od 40 do 60 godina starosti moraju da kombinuju i jednu i drug vrstu pregleda”, rekao je doktor Nuković.

Skrenuo je pažnju na statistiku kojom se u poslednje vreme beleži porast broja novootkrivenih tumora. Doktor Nuković je naveo i da posebno zabrinjava podatak da se novootkriveni tumori sve češće javljaju kod mlađe populacije. U tim slučajevima, naglasio je, uglavnom su u pitanju najzloćudniji tumori.

Akcija preventivnih pregleda karcinonoma dojke kod žena iznad 40 godina, i karcinoma prostate kod muškaraca iznad 49 godina starosti, realizuje se i u ostalim zdravstenim ustanovama u našoj zemlji.

Podeli