DruštvoVesti

Preventivni pregledi u nedelju i u Novom Pazaru

S obzirom da je prevencija u fokusu zdravstvene zaštite u našoj zemlji, u nedelju od 8 do 16 časova biće organizovani preventivni pregledi i u Novom Pazaru.  Akcijom preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke kod žena, i raka prostate kod muškaraca, po pojednostavljenoj proceduri, obuhvaćene su žene iznad 40 i muškarci iznad 49 godina starosti.

Organizacija preventivnih pregleda u clju ranog otkrivanja karcinoma dojke kod žena izna 40, i karcinoma prostate kod muškaraca preko 49 godina starosti, bila je tema radnog sastanka. Sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih službi novopazarske Opšte bolnice i Doma zdravlja.

”Prema utvrđenoj proceduri zainteresovani pacijenti muškog pola javljaju se lekaru opšte prakse, koji ih upućuje na laboratorijsko ispitivanje PSA tumor markera. Zainteresovane pacijentkinje starije od 40 godina najpre obavljaju pregled kod ginekologa u Domu zdravlja. Sa uputom od ginekologa odlaze na bolničko Odeljenje radiologije. Na tom odeljenju se radi ultrazvuk dojke, a po potrebi i mamograf, ukoliko radiolog proceni da je potreban”, izjavio je direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović.

Naglašavajući da su u pitanju ozbiljne bolesti koje odnose mnogo života, a mogu se uspešno izlečiti ukoliko se otkriju na vreme, direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović pozvao je građane i građanke da iskoriste priliku i obave preventivne preglede po pojednostavljenoj proceduri, bez predhodnog zakazivanja.

 

Podeli