DruštvoVesti

Ljajić: U poslednjih devet meseci izvršeno 1.091 krivično delo

Bezbednost na području policijske uprave Grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin bila je tema konferencije za novinare koja je održana u Novom Pazaru. Govoreći o ovoj temi, načelnik Policijske uprave Novi Pazar Nermin Ljajić stanje bezbednosti ocenio je zadovoljavajućim.

“Zahvaljujući efikasnom radu policije ostvareni su dobri rezultati rada. Očuvano je povoljno stanje bezbednosti. Za proteklih devet meseci nije bilo teških krivičnih dela teških ubistava i ubistava, a maksimalnim angažovanjem policijskih službenika rasvetljeno je svih sedam pokušaja ubistava, koji su u saradnji sa tužilaštvom procesuirani. Za izvršiocima teškog ubistva koje se desilo u septembru ove godine intenzivno tragamo”, rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da je broj imovinskih delikata u padu, dok je broj otkrivenih dela privrednog, visokotehnološkog i ekološkog kriminala u stalnom porastu.

“Evidentirana su 184 krivična dela privrednog kriminaliteta, što je za 16 odsto više nego za isti period prošle godine. Osim toga, evidentirano je 71 krivično delo visokotehnološkog i 15 ekološkog kriminala, što je za oko 300 odsto više nego u istom periodu prošle godine”, rekao je Ljajić.

Rasvetljena su i dva krivična dela nanošenja teških telesnih povreda od ove godine, kao i četiri prošlogodišnja, te da je u prvih devet meseci ove godine rasvetljeno jedno krivično delo razbojništvo.

Na pitanje novinara kako komentariše to da se u veoma kratkom roku u Novom Pazaru desilo ubistvo u pokušaju, ubistvo, ranjavanje, pucnjava i bekstvo iz zgrade Suda, Ljajić je odgovorio da su to “situacioni slučajevi”.

“Mogao bih da kažem da su situacioni slučajevi. Dobro je što posledica nije da su to lica iz krimogene sredine. Naš posao i zadatak je da očuvamo stabilan javni red i mir i da sprečimo izvršenje prekrašaja i krivičnih dela na teritoriji grada”, rekao je Ljajić.

Od početka godine u Policijskoj upravi Novog Pazara zaposleno je 10 novih policajaca, na obuci ih je 13, te da je u toku je selekcija 25 kandidata koji će biti upućeni na obuku.

“Policijska uprava u Novom Pazaru je bogatija za još 10 pripadnika policije. Trenutno na obuci u Centru za osnovnu policijsku obuku nalazi se još 13 polaznika, dok je u toku i selekcija za prijem još 25 polaznika”, kazao je Ljajić.

Zamenik načelnika Policijske uprave Milan Simić kazao je da inspektori novopazarske policije rade na rasvetljavanju 12 slučajeva ubistava i teških ubistava iz prethodnih godina.

“Već smo imali u ovoj godini rasvetljavanje nekih teških krivičnih dela koje se ne odnose na ubistvo ili teško ubistvo, već na ubistvo u pokušaju iz prethodnog perioda, ali se nadamo da će i ova dela u narednom periodu biti rešena”, rekao je Simić.

Ljajić je podetio da je  do kraja septembra sprovedeno 146 akcija u kojima je zaplenjeno 38 kilograma narkotika i 1.200 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci, zbog čega je procesuirana 141 osoba.

U istom periodu zaplenjeno je oko 46.000 paklica cigareta vrednih 15 miliona dinara.

Odgovarajući na pitanje novinara o bekstvu iz zgrade novopazarskog tužilaštva, Ljajić je rekao da je za njim raspisana poternica i da se intenzivno radi na njegovom privođenju.

 

Podeli