Društvo

Trijumf pazarskih informatičara u Čačku na boot kampu Kampino

Startap centar u Čačku bio je domaćin boot kampa “Kampino” od 12. do 14. septembra, okupljajući mlade i ambiciozne timove iz različitih gradova.Posebno se istakla ekipa iz Novog Pazara, koja je dominirala takmičenjem, zauzevši sve vodeće pozicije sa predstavnicima u čak dvanaest startap grupa, uključujući i tri tima koja su osvojila najprestižnija priznanja.

Jedan od projekata koji je privukao pažnju bio je softver “Vision 9”, koji omogućava osobama s invaliditetom da koriste računar preko web kamere. “Ovo svjedoči o fantastičnom talentu i inovativnosti naše omladine, koji sada dobija priznanje na širem nivou. Vision 9 ima potencijal da drastično olakša život mnogim ljudima, i jedva čekamo da ga vidimo na tržištu,” izjavio je za RTVNP, menadžer Regionalnog inovacionog centra, Dr. Šemsudin Plojović.

On je istakao važnost boot campa ne samo kao prilike za mlade da predstave svoje inovativne ideje, nego i kao dragocjenog iskustva koje će biti korisno u budućim projektima. “U svakom od tri najbolja tima bilo je predstavnika iz Novog Pazara. Ovo je bilo više od samo zanimljivog iskustva za sve prisutne; bila je to prilika da se mladi inovatori vrate kući sa novim znanjima i iskustvima,” dodao je Plojović.

Tim kreativaca koji rade na razvoju aplikacije za turiste, proizvode važan softver, koji će nakon postavljanja  barcode-a ispred historijskih spomenika biti neka vrsta vodiča:

“Grupa od osam članova planira da za dve sedmice lansira aplikaciju koja bi mogla biti jedna od najkorisnijih u Novom Pazaru i okolici. Očekujem velike stvari od ovih mladih ljudi. Oni su budućnost naše industrije,” zaključio je Plojović.

G!cić

Podeli