DruštvoVesti

Korona se ponovo vratila

Taman kada smo se potpuno opustili i rasteretili misleći da korone više nema, ona se ponovo vratila i već ima obolelih. U nekoliko gradova Srbije ima evidentiranih slučajeva, a ima ih i u Novom Pazaru i Tutinu. Za sada, virus je potvrđen kod dvadesetak građana u ova dva grada.

“Prateći epidemiološku situaciju u prethodne dve sedmice primetili smo blagi porast obolelih od koronavirusa. Na teritoriji Novog Pazara i Opštine Tutin, pozitivno je na antigenski i PCR test, što znači da su zaraženi korona virusom”, rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, doktor Safet Ganić. Dodao je da se trenutno ne može sa sigurnošću znati o kom tipu i podtipu virusa je reč, ali se smatra da je najverovatnije u pitanju neka varijanta omikron virusa.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju i javiti se lekaru su opšta malaksalost, bolovi u grlu, jaka kostobolja, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura. Prema podacima koje je izneo epidemiolog doktor Safet Ganić, za sada kod pozitivnih pacijenata nije zabeležena teža klinička slika već su svi sa lakšom. Trenutno su hospitalizovane dve osobe i to hronični bolesnici.

Za sada je, kako je naglasio doktor Ganić, zabranjena poseta bolesnicima koji se nalaze na bolničkom lečenju. On se nada da ne bi trebalo da dođe situacije koja podrazumeva izolaciju kao u prethodnom peridou, ali savetuje da se ipak pazimo i ukoliko znamo nekog ko ima pomenute simptome ne budemo u kontaktu sa njima. “Imunizacija je ipak učinila svoje pa za sada nema bojaczni da će kod obolelih doći do većih komplikacija”, kazao je doktor Ganić.

Doktor Safet Ganić kaže da oni koji se nisu vakcinisali protiv kovida da to mogu i sada učiniti i tako se zaštiti ili u najboljem slučaju proći sa blažom kliničkom slikom ukoliko budu zaraženi koronavirusom. Inače, zbog porasta obolelih, u novopazarskom Domu zdravlja kovid ambulanta  je ponovo počela sa radom.

Biljana Veljović

 

Podeli