DruštvoVesti

I korićenje i kolektori

Izlivanje fekalne kanalizacije u rečna korita uskoro bi moglo da postane prošlost. Uporedo sa projektom regulacije rečnih korita u Novom Pazaru Trnavice, Jošanice i Raške radi se na projektu izgradnje mreže kolektora. Reč je o primarnoj i sekundarnoj kanalizacionoj mreži. Izvesno je da će pre početka radova na korićenju Trnavice uz tu reku biti postavljena mreža kolektora.

Na pitanju rešavanja i uređenja primarne, odnosno kolektora i sekundarne kanalizacione mreže, nadležni u gradskoj upravi aktivno rade u protekle dve godine. N aovom projketu sarađuju sa   Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infratrsukture i Vladom Republike Srbije. Posao finansira kineski CRBC. Reč je o širem projektu ”Čista Srbija”.

Izgradnjom kolektora problem izlivanja kanalizacije u rečna korita biće rešen.

Plan je, objašnjavaju nadležni, da sa postojećim stepenom izgrađenosti kolektorske mreže, uz realizaciju ovog projekta, u narednom periodu bude obuhvaćena celokupna gradska. Takođe i teritorija rečnih tokova van grada.

Proces izrade projekta, dobijanja dozvola, te eksproprijacije bio je dugotrajan. Aktuelni odbornik SDP-a, ranije zamenik direktora u preduzeću Srbijavode, Kasim Zoranić sa rukovodstvom tog preduzeća na ovoj ideji radio je prethodnih godina.

Zoranić kao jedan od koordinatora projekta objašnjava da će uz korićenje Trnavice, u dužini od 3.6 kilometara, biti urađen i put sa obe strane reke. Takođe i mostovi za saobraćaj.

On ističe da je potreba meštana za putem imperativ, zbog čega će biti uklonjeni objekti koji se nalaze na njegovoj budućoj trasi.

Podsetimo, tender za izbor izvođača radova na projektu regulacije rečnih korita ove tri reke raspisan je juče. Tender traje mesec dana. Mašine će prema najavama nadležnih u koritima ovih reka biti već u novembru.

 

Senada Kalić

Podeli