DruštvoVesti

Korićenje reka garant bezbednosti građana

”Novi Pazar je stavljen u sam vrh prioriteta kod Svetske banke i u ovom gradu neće biti više bojazni od poplava” rekla je danas u Novom Pazaru ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Do kraja godine počeće radovi na realizaciji projekta regulacije rečnih korita u Novom Pazaru. Biće ukorićene Raška, Jošanica i Trnavica u dužini od 7.2 kilometra.  Tender je raspisan pre dva dana. Reč je o izuzetno važnom, i za Novi Pazar kapitalnom projektu. Vrednost je 25 miliona evra. Rok za izvođenje radova je 20 meseci.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković u Novom Pazaru
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković u Novom Pazaru

Obratila sa najpre brojnim okupljenim građanima danas u Novom Pazaru ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Najavila je rešavanje višedecenijskog problema koji je postavljen kao prioritet i u Vladi ali i za Svetsku banku. Prošlost će, poručila je, biti slike izlivanja reka i poplavljenih naselja, prenosi RTV Novi Pazar.

Korićenje ima značajnu vrednost

Ministarku Tanasković u Novom Pazaru dočekao je kolega, ministar u Vladi Republike Srbije Husein Memić, gradsko rukovodstvo predvođeno gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Okupili su se i brojni  građani zainteresovani za rešavanje ovog problema i realizaciju kapitalnog projekta, na rekama Trnavici, Raški i Jošanici. U obraćanju medijima ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da ulaganje u vodotokove ima značaju vrednost. Na lokalnim vlastima je, naglašava, bio izuzetno težak, višegodišnji posao eksproprijacije.

Projekat regulacije rečnih korita
Projekat regulacije rečnih korita

Da je reč o izuzetno važnom projektu za Novi Pazar i njegove građane, a naročito one koji žive duž slivova pomenutih reka, potvrdio  je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

On je kazao da je pored ulaganja u zdravstvo, ovo još jedan izuzetno važan projekat.  Zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srbije Novi Pazar najveće gradilište u zemlji, istakao je on.

U Novi Pazar ulažu se značajna sredstva i za projekte od izuzetne važnosti što nije bio slučaj u poslednjih nekoliko decenija, kazao je ministar turizma i omladine Husein Memić. On je rekao da je konstantno interesovanje resorne ministarke i predstavnika vodoprivrednog preduzeća Direkcije za vode za rešavanje problema na vodotokovima u Novom Pazaru.

Ministri u Vladi Republike Srbije Tanasković i Memić
Ministri u Vladi Republike Srbije Tanasković i Memić

Ovoj vesti i izvesnom početku rešavanja problema najviše su se obradovali meštani naselja pored Trnavice, Raške i Jošanice.

Podsetimo, projektom je predviđeno korićenje reka Trnavice u dužini od 3.6, Raške 2.6 i Jošanice 1.0 kilometar. Ovaj posao finansira Svetska banka preko Ministarstva za poljoprivredu, šumartsvo i vodoprivredu i vodoprivrednog preduzeća Direkcije za vode.

 

Senada Kalić

Podeli