DruštvoVesti

Grujičić: Uskoro se formira kancelarija ili uprava za retke bolesti

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je  da bi uskoro, trebalo da bude formirana kancelarija ili uprava za retke bolesti. Kancelarija bi bila formirana u okviru nekog od ministarstava.

Mi smo predložili u našem, ali smo ostavili udruženjima pacijenata sa retkim bolestima da odluče gde im je lakše i gde će više moći da utiču na određene odluke vlasti, istakla je Grujičić za TV Pink i dodala da većina zahteva tih udruženja nije vezana za lekove, jer su oni obezbeđeni, već za socijalna davanja koja su, kako kaže, zaista minimalna.

Prema njenim rečima, Republička stručna komisija za retke bolesti je razgovarala sa pacijentima kojima treba izaći u susret i dodala da to državu neće koštati ni približno koliko lekovi.

Ministarka je podsetila da su na listu lekova došli i oni koji su u Srbiji nekada bili nedostupni i naglasila da su domaći stručnjaci prepoznati kao neko ko može da daje te inovativne terapije.

“Sa razvojem Torlaka i razvojem novih tehnologija koje su sad u toku, možda ćemo i mi jednog dana biti u situaciji da svetu ponudimo neku individualnu terapiju ili neku genetsku terapiju”, navela je ona.

Govoreći o nedavno usvojenom rebalansu budžeta, kojim je izdvojeno dodatnih 3,9 milijardi dinara za retke bolesti i lečenje u inostranstvu, Grujičić je izjavila da je u toku transfer novca prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji je zadužen za nabavku lekova.

Izvor

RTV

 

Podeli