Društvo

Başol sastankom s Biševcem privodi kraju svoju misiju u Novom Pazaru

U trenutcima kada su diplomatske veze između zemalja na historijskom maksimumu, Generalni konzulat Republike Turske i Grad Novi Pazar čine most povezivanja i primjer su produktivne saradnje. Na kraju svog mandata u Novom Pazaru, generalni konzul Başar Başol,  sastao se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, osvrćući se na dosadašnju saradnju i brojna zajednička postignuća, javlja Rtv Novi Pazar.

,,Tokom mog mandata i otvaranja Kozulata u Novom Pazaru od 2021. svjedočio sam snažnom jačanju veza između naših zemalja. To je i plod dobrih odnosa predsjednika Erdogana i Vučića. Zajednički projekti i inicijative, koje smo realizovali, doprineli su ne samo ekonomskom razvoju, već i kulturnoj i društvenoj razmjeni, te jačanju naše zajedničke tradicije. Zahvalan sam gradonačelniku Biševcu i svim građanima Novog Pazara na toplom prijemu i spremnosti za saradnju. Nadam se da će budući odnosi između Turske i Novog Pazara nastaviti da rastu u istom duhu saradnje i međusobnog poštovanja. Sredinom septembra moja misija ovdje prestaje.  ” izjavio je Başol .

 Başol je u Novom Pazaru proveo drugi dio svog mandata. Kao prvi generalni konzul u ovom gradu, realizacijom mnogih značajnih projekata, trasirao je put turske diplomatije u Sandžaku. Njegova misija nije bila samo formalna i nailazila je na podršku Grada i njegovih institucija.

,,Grad Novi Pazar uvijek je težio jačanju svojih međunarodnih odnosa, a saradnja sa konzulatom Republike Turske pod vodstvom gospodina Bašara bila je primjer kako se diplomatski mostovi mogu graditi.  Otvorili smo mnoga vrata za buduće generacije i osigurali da naš grad bude prepoznat kao pouzdan partner. Uz duboko poštovanje prema gospodinu Başaru , zajvaljujemo se na profesionalnom i bratskom odnosu.” poručio je Biševac.

Kroz koordinaciju ambasade, konzulata i Grada, Novi Pazar je postao centar saradnje između Srbije i Turske. Dok konzul Başar Başol, završava svoj mandat, postignute inicijative i projekti pokazatelji su čvrstih osnova koje su postavljene.  

Galib Gicić

Podeli