DruštvoVesti

Građani na razne načine pokušavaju da se rashlade

Zbog veoma visokih temperatura koje su obeležile nekoliko dana za nama, građani na razne načine pokušavaju da se rashlade. Neki su otišli na more, neki idu na bazene, a neki hlad potraže na izletištima u prirodi i pokraj reka. Boravak na ovakvim mestima nosi i rizik od ujeda raznih insekata, pčela, komaraca, krpelja, a neretko i zmija. Kako se u tim situacijama ponašati i šta sami smete preduzeti a šta ne, objasnila je doktorka Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

Lekari ovih dana pre svega savetuju građane da  bez preke potrebe iz kuće ne izlaze u najtoplijem delu dana, a to je od 10 do 17 sati. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike, trudnice, gojazne osobe, starije ljude kao i decu do 5 godina. “Ukoliko se i desi da u naznačenom periodu građani moraju da izađu, idu ili se vraćaju kući sa posla, obavezno se moraju zaštititi kačketima, šeširima, adekvatnom, laganom garderobom svetlijih boja i da uz sebe imaju vodu”, kazala je dr Majda Iković iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje.

Ona je pored ovih, dala i savet vezan za ishranu. U toplim danima treba izbegavati jaku, začinjenu i hranu sa roštilja. Treba piti što više tečnosti, prvenstveno vodu i do 4 litara dnevno kao i domaće, ceđene sokove.

Za građane koji žele da pobegnu od gradskih vrućina negde u prirodu, na neko izletište ili pokraj reka, važi savet da se paze ujeda insekata, naročito krpelja, koji prenose Lajmsku bolest, a i ujeda zmija. “Pre povratka kući obavezno pregledajte garderobu, sve delove tela gde krpelji najčešće budu, a to je na laktovima, prevojima, vratu, ispod dojki. Ukoliko ga uočite nikako sami ne pokušavajte da ga izvadite iz tela niti prskate alkoholom, dezodoransom, lakom za kosu, kao što ima slučajeva, već doći do Hitne službe gde će vam lekar na stručan način, sterilisanom pincetom izvaditi krpelja”, rekla je doktorka Iković.

Posle velikih poplava koje su nas zadesile, a sad i velikih vrućina, povećan je broj zmija kojih ima čak i u gradu, pa i u  dvorištima, a najviše u prirodi. “Ukoliko vidite zmiju, zaobiđite je samo, ne dirajte je jer ona se plaši čoveka i napada samo ako je dirate ili nagazite. Ukoliko se desi da vas ujede, molim vas da nikako ne podvezujete ničim deo tela gde je ujed, ne čistite sami ranu i ne prskajte je ničim, već pokušajte da jako rukama istisnete tečnost do pojave sukrvice, a onda se što pre javite takođe lekarima Hitne medicinske pomoći”, dodala je doktorka Majda Iković.

Savete lekara obavezno moramo slušati i sprovoditi ih, jer na taj način štitimo sebe i čuvamo zdravlje.

Biljana Veljović

 

 

Podeli