DruštvoVesti

Za Novi Pazar još 2 miliona i 700 hiljada evra! Vučić: Očekujemo dobre projekte

Grad Novi Pazar dobio je danas preko 2 miliona i 700 hiljada evra za infrastrukturne projekte i jačanje institucija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je reč o važnoj podršci i znajanim sredstvima.

Grad Novi Pazar će u predviđenom roku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrure dostaviti predloge projekata u skladu sa kriterijumima. Kako je ugovorom koji smo danas potpisali precizirano, između ostalog, ovaj novac možemo iskoristiti za realizaciju projekata u oblastima rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, za povećenje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, za ozelenjavanje i rešavanje problema nasleđenog zagađenja,  javnu rasvetu…”, objasnio je Biševac za RTV Novi Pazar.

Vučić: Opštine dobijaju ogromna sredstva, treba dobro da pripreme projekte

Na konferenciji u Beogradu na kojoj su dodeljena ova sredstva predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i novcu koji će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte.

“To je ogroman novac. U nekim opštinama je to 30 odsto njihovog budžeta”, istakao je Vučić.

Izvor: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Izvor: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Naglasio je da predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje i posevćenost, kao i želju, kako bi se došlo do najboljih projekata u interesu građana koji žive u Srbiji.

Francuska agencija za razvoj (AFD) i Svetska banka zajednički finansiraju projekat vredan 265,2 miliona evra sa ciljem unapređenja kapaciteta 145 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji za razvoj i izgradnju zelene, inkluzivne i održive infrastrukture mobilnosti i urbani razvoj.

Vesić: Bespovratna sredstva za razvoj 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija.

“Projekat LIID ukupne vrednosti od oko 300 miliona dolara još je jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja”, rekao je Vesić.

Projekat razvoja lokalnih institucija i zelene infrastrukture u Republici Srbiji (LIID) predstavlja inovativni paket finansiranja lokalnih samouprava osmišljen kao odgovor na zahtev srpskih vlasti za podsticanjem ravnomernog lokalnog razvoja i povećanjem atraktivnosti svih regiona zemlje, sa fokusom na lokalnu mobilnost.

Jedinicama lokalne samouprave pružiće se i tehnička pomoć za unapređenje efikasnosti planiranja i realizaciju lokalnih investicija, kao i za korišćenje i održavanje lokalne infrastrukture, ističe se u saopštenju.

Z. M.

fotp: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

 

Podeli