DruštvoEkologijaReportažeVesti

RTVNP u Estoniji: Talin na sve načine pomaže unapređenju energetske efikasnosti

Glavni grad Estonije Talin zvanično je poneo titulu Evropske zelene prestonice za 2023. godinu. On je nagrađen za svoju posvećenost smanjenju emisija ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti, obnavljanju biodiverziteta i promovisanju zelenih inovacija. Talin ove godine promoviše biodiverzitet, eko-inovacije i održivo upravljanje. Ovaj grad na obali Baltičkog mora sa oko 450.000 stanovnika, usvojio je ambicioznu razvojnu strategiju do 2030. godine.

Država na sve načine pokušava da pomogne svojim stanovnicima da stambene objekte renoviraju kako bi postali energetski efikasniji i kako bi troškovi života bili manji kao ali i zagađenje životne sredine.

Pomoćnica ministra i žena koja vodi državnu stambenu politiku Veronika Val Siska kaže da je glavni cilj države da pomogne da se renoviraju stare zgrade.
“Prosečna starost estonskih zgrada veća je od prosečne starosti Estonaca. Zato moramo da pomegnemo da se posebno veliki stambeni blokovi renoviraju. Ujedno, ne mogu se renovirati tek tako, moraju se poštovati i estetski kriterijumi. Takođe, zaštita životne sredine je u fokusu” – objašnjava Val-Siska.

Prema rečima čuvenog profesora sa Tehnološkog fakulteta iz Talina Jareka Kurnitskog , sve zgrade koje se poslednjih godina grade u Estoniji su energetski efikasne a brojni investitori se takmiče koja će biti što zelenija, odnosno koja će imati i zelene krovove, ugrađene solarne panele.

Jarek Kurnitski

 

 

Investitori se utrkuju ko će više graditi “zelenih” zgrada

Sve je više investitora koji se u Talinu odlučuju da grade energetski efikasne zgrade. Ipak, pravo je pitanje koliko su takve zgrade skuplje i kako se to dražava na potencijalne kupce stanova u takvim zgradama. Prema rečima člana Upravnog odbora investitorske kuće Hepsor Henrija Laksa sve je više trend da se grade ali i kupuju “zeleni” stanovi.

” Možda se čini su da su troškovi izgradnje energetski efikasnih zgrada viši, ali na duži period to nije baš tako. Jer, svi bi, posebno nakon izbijanja rata u Ukrajini i energetske krize koja je nastala, da plaćaju manje račune za struju. Zato su ovakve zgrade sve popularnije. Jer štede” – rekao je Laks.

Talin

Dva miliona evra za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti

Grad Talin ulaže svake godine sve više novca za izgradnju energetski efikasnih zgrada i pri tome se vode tačno određenim kriterijumima. Zamenik gradonačelnika Talina Tit Terik objašnjava da Talin već više od 10 godina radi na podizanju svesti o značaju energetske efikasnosti i da to već daje rezultate.

“Grad će ove godine uložiti preko 2 miliona evra u subvencije za zamenu fasada, ugradnju solarnih panela i ostale aktivnosti koje doprinose smanjenju troškova ali i smanjenju zagađenja” – objašnjava Terik.

Tit Terik

Cilj Talina je da do 2050. godine bude potpuno klimatski neutralan, a da do 2030. smanji emisiju staklene bašte za čak 40 odsto.

Novinarka RTV Novi Pazar Katarina Radović boravila je u okviru projekta Puls Evrope koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji u Zelenoj prestonici Evrope za 2023. u Talinu.

 

 

Podeli