DruštvoVesti

Od danas uključen meteoalarm u Srbiji

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (> 24 m/s), izolovano i orkanske (> 28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, stoji na sajtu RHMZ.

Nevreme preti Vojvodini i Zapadnoj Srbiji

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Danas (19.07.) je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim satima i u toku noći, najpre u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred, predviđa RHMZ vremenska prognoza.

Upozorenje za Srbiju

Maksimalne temperature koje se danas (19.07.) očekuju u Srbiji iznose od 33 do 38 °C. Sutra (20.07.) manji pad dnevnih maksimuma, ali u petak i subotu (21 – 22.07.) u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 °C. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju (23.07.), početkom sledeće sedmice (24-26.07.) novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 °C.

U dva grada u Srbiji izmerene su izuzetno visoke temperature, detaljne temperature u našoj zemlji možete pročitati u posebnom tekstu.

Blic

Podeli