EkonomijaVesti

Inflacija dogodine od sedam do osam odsto

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora predviđaju da će inflacija za godinu dana iznositi osam odsto. To predstavlja blago povećanje u odnosu maj, kada su rekli da očekuju inflaciju od 7,5 procenata, objavila je Narodna banka Srbije .

Inflaciona očekivanja su prema rezultatima poslednje, julske ankete agencije Blumberg i niža i prema njima prognozirana inflacija za godinu dana unapred iznosi sedam odsto.

Mali: Imamo niži javni dug od većih i razvijenijih zemalja

Očekivanja privrednika su se, navode iz NBS, smanjila prvi put nakon sedam meseci kada su iznosila deset odsto, a u julu 9,8 procenata.

Kada je reč o inflacionim predviđanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih. Tako su očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred povećana sa 4,5 odsto u maju na pet procenata u junu, u junu, dok su za tri godine smanjena na 3,7 odsto, sa 3,8 procenata u maju i nalaze se unutar granica cilja NBS.

I srednjoročne prognoze privrednika za dve godine unapred su takođe smanjene i to sa sedam odsto u maju na 6,8 procenata u junu, dok su za tri godine unapred očekivanja ostala nepromenjena i iznose pet odsto.

Mali: 10.000 dinara za decu stariju od 16 koja nisu dobila pomoć…

Iz NBS ocenjuju da rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Ekonomisti predviđaju dalji rast cena

Ekonomski stručnjaci prognoziraju da će inflacija u Srbiji u 2023. biti između 14 i 16 odsto, navodi se u objavljenoj analizi Instituta za ekonomska istraživanja (IFO) iz Minhena i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku, prenosi Tanjug. Stručnjaci ne očekuju da će inflacija u Evropi do 2026. pasti na nivo od dva odsto, što je cilj Evropske centralne banke (ECB), objavljeno je na sajtu minhenskog instituta. Očekivana stopa inflacije za evropske regione se znatno razlikuju: stručnjaci za 2023. godinu prognoziraju inflaciju od 7,5 procenata u severnoj Evropi, u istočnoj 13,5, u južnoj 7,9, u zapadnoj 4,9. Anketa ekonomskih eksperata je kvartalna anketa u kojoj je učestvovalo ukupno 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje, a ona je sprovedena od 14. juna do 2. jula 2023. godine, navodi se na sajtu IFO.

Jovana Rabrenović

Podeli