Društvo

Komšiluk sadi vrbe i cvijeće, dok drugi ostavljaju smeće – bitka za čistu obalu

Smeće ili cvijeće – razlika nije samo u početnim slovima riječi, već odražava manire koje prenosimo iz kuće. Nažalost, često smo svjedoci situacija koje otkrivaju pravi karakter i odnos prema okolini. Jedan takav primjer nalazimo na obali rijeke Raške, između Parica i Luga, gdje su građani samoinicijativno uložili napor u uređenje prostora. Zasadili su vrbe i cvijeće, šatke gaje vjekovima, sve zarad prijatne gradske atmosfere.

Uprkos trudu i pažnji, neki su pod okriljem noći odlučili promijeniti ovu čaršijsku sliku. U jednom trenu smeće je preplavilo prostor, a lomljeni prozori, građa i letve s ekserima stvorili mini deponiju.

Na poziv komšiluka, radnici Čistoće brzo su počistili ovaj građevinski otpad. Nosili su ga rukama na 40 stepeni, jer mehanizacija ne može prići obali. Taj komadić zemlje nije samo obala, već i mjesto na kojem djeca trčkaraju, mjesto na kojem se nalaze bašte kafića i put koji vodi ka Bor džamiji.

Pozivamo vas, građane, da nam dostavite snimke onih koji koriste obalu Raške kao deponiju i snimke svih onih koji prljaju grad. Mi ćemo ih emitovati.

G!cić

 

Podeli