Društvo

Vjera u jednog Boga kao most između religija

A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (Kur’an časni)

Piše: Galib Gicić

U monoteističkim religijama, vjerovanje u jednog Boga –  vrhovnog stvoritelja i vladara svega predstavlja temeljnu doktrinu. Islam, hrišćanstvo i judaizam su religije koje ujedinjuju svoje sljedbenike u vjerovanju u jedinstvo i sveprisutnost Boga. Svete knjige – Kur’an, Biblija i Tora – sadrže opise Boga koji izražavaju Njegovu jedinstvenost i veličanstvenost:

Kur’an:

Allah je – nema boga osim Njega – Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni! (El-bekara)

Reci: “On je Allah – Jedan!

Allah je Utočište svakom!

Nije rodio i rođen nije,

i niko Mu ravan nije!” (Ihlas)

Biblija:

Ja sam Alfa i Omega, početak i svršetak, kaže Gospod Bog, Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svesilni.” (Otkrivenje 1:8)

Gospodin je Bog vječni, Stvoritelj zemlje kraja do kraja; ne umara se i ne sustaje, razum njegov ne daje se dokučiti.” (Izaija 40:28)

Tora:

Bog se opisuje kao Jedan, neizmjerno svet, svemoćan i milosrdan: “Slušaj, Izraele! Jahve je naš Bog, Jahve je Jedan.” (5. Mojsijeva 6:4)

Bog se opisuje kao vječni saveznik koji ispunjava svoja obećanja: “Budi jak i hrabar! Ne boj se i ne plaši, jer ide s tobom Jahve, Bog tvoj. Neće te napustiti niti ostaviti.” (5. Mojsijeva 31:6)

U svijetu obilježenom podjelama i sukobima, vjernici monoteističkih religija moraju biti svetionici mira.  Vjera u jednog Boga je puna praštanja i suosjećanja prema svim ljudima bez obzira na njihovu vjeru ili etničko porijeklo.

Ovo je prvi, u serijalu tekstova o prožimanju.

 

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Nemojte se medusobno mrziti, nemojte jedni drugima zavidjeti i okretati leda, i nemojte jedni druge izbjegavati, nego, robovi Allahovi, budite braća! Vjerniku nije dozvoljeno napustiti svoga brata više od tri dana.”

G!cić

Podeli