KulturaVesti

Predstava ‘’Prah’’ u Novom Pazaru

Pozorišna predstava “Prah” u režiji Miralema Zubčevića, izvedena je i pred novopazarskom publikom.  Igranje ove predstave organizovano je u povodu obeležavanja  60. godišnjice od otvaranja Kulturnog centra Novi Pazar.

Šezdeseto izvođenje predstave sarajevskih glumaca, prvo u Novom Pazaru, u povodu obeležavanja jubileja, bio je pravi poklon za novopazarsku pozorišni publiku, koja smatra da bi ovakvih događaja trebalo biti više.

Likove u predstavi mađarskog autora Đerđa Spiroa tumače vrsni sarajevski glumci Gordana Boban i Mirsad Tuka. U drami sa elementima komedije oni igraju bračni par na rubu materijalne, ali i moralne egzistencije. Bilo je tu iskrenih emocija, tuge, smeha, patnje… Predstava otvara pitanje – da li zaista novac može rešiti istinske životne probleme.

Prema mišljenju glavne glumice Gordane Boban, interakcija sa novopazarskom publikom dugo će im ostati u sećanju. Razlog je, objašnjava, veća tišina nego obično i manje smeha.

”Meni je bilo čudno jer je bilo tiho. Obično se ljudi jako smeju na nekim mestima. To je zapravo neizvestost glumačkog poziva i igre da se uvek prilagodi na način na koji publika diše”, kaže Boban.

Odsustvo očekivanih reakcija, objašnjava glavna glumica, nadomestio je pljesak publike na kraju. A to je znak da im se predstava dopala.

”Prah”, je projekat Altteatra u koprodukciji sa Centrom kulture i mladih sarajevske Opštine Centar. Od 2019 do danas obišla je mnoge gradove na prostoru bivše Jugostlavije.

 

 

Podeli