DruštvoVesti

Milićević: Svi đaci će biti upisani

”Polaganje male mature prošlo je bez ikakvih problema. To je bilo posebno važno u situaciji u kojoj smo se našli posle velike tragedije koja nam se dogodila početkom maja. Tada su sve oči bile uprte u to kako će proteći završni ispit”, izjavio je v.d. ministra prosvete u Vladi Srbije Đorđe Milićević.

On je istakao da đaci i roditelji ne bi trebalo da brinu jer su rezultati završnog ispita takvi da će svi učenici upisati srednju školu.

“Već je 40.016 učenika, ili 68 odsto njih, upisalo srednju školu po prvoj želji, oko 680 učenika je ostalo neupisano, ali će oni moći da se upišu u drugom upisnom krugu. Zanimljiv je podatak da od ukupno 252.854 odeljenja koliko ih ima u srednjim školama, u 54 odeljenja se u prvom upisnom krugu nije upisao nijedan učenik”, rekao je Milićević gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima učenici su najbolje rezultate postigli na polaganju izbornog predmeta koji je ove godine uveden umesto ranijeg kombinovanog testa. Najveći broj učenika, njih 38 odsto je izabralo biologiju, 29 odsto geografiju, istoriju 16 procenata, hemiju devet i fiziku osam odsto.

Analize su pokazale da kada se pogleda uspeh postignut tokom sva tri dana polaganja, prosečna ocena za srpski jezik je 10,73, za matematiku 11,89, dok su najbolja postignuća zabeležena kod izbornih predmeta i to iz hemije 16,06, fizike 15, 57, geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59.

Izvor: Tanjug

Podeli