DruštvoVesti

13 projekata stiglo u okviru akcije “Građani se pitaju”

U okviru akcije “Građani se pitaju” pristiglo je 13 projekata, odnosno ideja za uređenje javnih površina na teritoriji grada, koje su deligirali građani. Održana je prva sednica Komisije za ocenu projekata na kojoj su obavljene administrativne provere.

Komisija za ocenu projekata pristiglih u okviru konkursa od javnog interesa kroz akciju – “Građani se pitaju“, zasedala je danas. Prema rečima Aleksandra Ivanovića, člana komisije održana je prva sednica, sa ciljem da se izvrši administrativna provera pristiglih predloga projekata. On je rekao da su pristigli predlozi otvoreni pred višečlanom, multidisciplinarnom komisijom koja se suočila sa brojnim pitanjima.

 “Utvrđivali smo da je pristiglo 13 predloga I da su svi podneti u roku. Utvrđivali smo da li su podržani predviđenim brojem potpisa, da li  su podnosioci ovlašćeni subjekti, da li u principu dokumentacija sadrži sve što je definisano javnim pozivom. Napravljena je takozvana “check lista” ili lista provere, a ono što predstoji je ocena projekata i formiranje rang liste projekata koji će dobiti finansijsku podršku”, rekao je Ivanović, naglašavajući da su pristigli predlozi otvoreni pred višečlanom, multidisciplinarnom komisijom koja se suočila sa brojnim pitanjima.

“U narednom periodu nas očekuje serija konsultacija sa predlagačima projekata   jer smo ustanovili da negde treba dopuniti dokumentaciju, negde precizirati lokaciji ili bliže odrediti samu ideju projekta”, rekao je Ivanović ističući da su ovakve okolnosti, shodno činjenici da je u pitanju prva godina projekta, očekivane ali da Grads nastoji da podrži što više ideja.

Ideja konkursa je da građani neposredno učestvuju u rešavanju dela problema lokalnih zajednica, kao i unapređenju položaja osetljivih grupa. Ukupna vrednost projekta je 16,5 miliona dinara, od čega će Grad izdvojiti 10 miliona dinara kroz naplatu poreza na imovinu, a 6,5 miliona dinara kroz Program “Odgovorne lokalne finansije i učešće građana“, koji finansira Vlada Švajcarske, a sporovodi Helvetas Swiss.

Branislav Milić iz organizacije Helvetas poručuje da je s obzirom na startnu godinu, promocija kacije od strane Gradske uprave odrađena odlično.

“Ovo je prva godina saradnje na određenu temu sa idejom da stvorimo veće poverenje između građana I lokalne samouprave. Građani treba da osete da su predlozi koje imaju saslušani I da je na njih odgovoreno. Sa druge strane, loklanim samoupravama želimo da pružimo podršku u sprovođenju zakonskih obaveza. Od 13 grupa  građana koje su podnele predloge,dobili smo raznovrsne, dobre predloge ali mi se čini da je izostao glasniji odgovor ljudi  iz ruralnih sredina”, rekao je Milić, pozivajući grupe  građana van područja gradskog jezgra da se naredne godine odazovu pozivu.

Podeli